Hrvatski radio

Radio Osijek

HDZ i HDSSB o zatvaranju vode Valpovu

30.03.2015.

14:46

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zatvaranje vodovodnih cijevi kada je prošloga petka na nekoliko sati 12 tisuća stanovnika Valpova i okolice ostalo bez pitke vode, danas je dobilo svoj nastavak u obliku HDZ-ove i HDSSB-ove konferencija za novinare. Nažalost, čini se da se sukobu ne nazire kraj.

Sukob oko vode između dva grada isporučitelja i korisnika, sukob je koji polako nadilazi pitanje komunalne problematike i oživljava stare političke razmirice. Na HDZ-ovoj konferenciji za novinare gradonačelnik Valpova Leon Žulj još je jednom osudio postupak zatvaranje vodovodnih ventila za dio valpoštine, a od odgovornih u belišćanskom "Hidrobelu" zatražili su da zbog toga podnesu ostavke. "Pokušali su jednostrano izmijeniti ugovor o isporuci pitke vode, iako dobro znaju da se u slučaju nepostizanja dogovora mora pokrenuti arbitraža", komentirao je postupak belišćanskog komunalnog poduzeća valpovački gradonačlnik, te rekao da će platiti bilo koju cijenu vode, ali prije toga mora se provesti arbitraža.


S druge strane na HDSSB-ovoj konferenciji za novinare, koja je održana sat kasnije, istaknuto je da je komunalna tvrtka "Dvorac Valpovo" stanovnicima Valpova i prigradskih naselja još krajem prošle godine počela naplaćivati 50 posto skuplju vodu, a istodobno ne plaća račune belišćanskom "Hidrobelu". Podsjetimo, prošlogodišnje povećanje cijene vode belišćanskog "Hidrobela" grad Valpovo smatra neprihvatljivim, a što je rezultiralo i odlukom osječkog Trgovačkog suda da se cijena vode ne može jednostrano povisiti, te je prema belišćanskom komunalnom poduzeću, kako tvrdi belišćanski gradonačelnik Dinko Burić, zbog razlike stare i nove cijene nastalo i dugovanje od više od milijun kuna.   
Na novinarski upit je li, bez obzira na neriješene odnose, bilo nužno građanima isključiti vodu saborski zastupnik Krešimir Bubalo je odgovorio kako razumije gradonačelnika Belišća, Dinka Burića, jer "štiti interese građana ne samo Belišća, nego i Valpova" te da "ljudi iz Valpova ne žele ispunjavati svoje obaveze, ali će doći vrijeme kada će to morati učiniti".
Belišćansko gradsko poduzeće "Hidrobel" koje obavlja isporuku vode valpovačkom komunalnom poduzeću "Dvorac Valpovo", obustavilo je dotok pitke vode za područje Valpova u petak, 27. ožujka oko 15 sati, a istog dana oko 20,30 sati voda je puštena u cijevi, i to na inicijativu građana Valpova, koji su se samoorganizirali i otvorili glavne ventile, koji reguliraju dotok vode na gradskom području.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.