Hrvatski radio

Radio Osijek

HDZ: "Problem zdravstva u Osijeku problem je cijele regije"

22.09.2015.

16:39

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Problem zdravstva u Osijeku problem je cijele regije, a konferenciju za novinare – istaknuli su danas u HDZ-u – sazvali su kako bi se ukazalo na nedostatke, nekvalitetu i neprofesionalnost u Kliničkom bolničkom centru Osijek,

Kako je rečeno, to se ogleda u zapošljavanju rukovodećih zdravstvenih djelatnika, provedbi javne nabave i organizaciji posla.
Predsjednik HDZ-ovog Nacionalnog odbora za zdravstvo Ante Ćorušić optužio je ministra zdravstva Sinišu Vargu da je "svojim projektićima i programčićima" cijeli hrvatski zdravstveni sustav doveo u bezizlaznu situaciju, a što se, tvrdi, najbolje pokazuje u osječkom KBC-u.
Čorušić je na konferenciji za novinare upravo stanje u osječkoj bolnici označio kao ogledalo bezizlazne situacije hrvatskog zdravstva, prozivajući državne vlasti da su bolnicu dovele u materijalne i kadrovske probleme. „U posljednje četiri godine kroz upravu osječkog KBC-a prošla su četiri sanacijska upravitelja, što nije normalno i tako što se nije dogodilo ni u jednoj državnoj bolnici u Hrvatskoj", istaknuo je HDZ-ov stručnjak za zdravstvo. Ante Čorušić je izjavio da situaciju u osječkoj bolnici iz pozadine kontrolira zamjenik sanacijskog upravitelja KBC-a Vladimir Borzan, suprug članice Predsjedništva SDP-a Biljane Borzan, "koji namješta i razmješta ljude ne po tome koliko su stručni i koliko znaju, nego kojoj partiji pripadaju i jesu li kome u vrhu SDP-a kumovi ili nisu" - pri čemu je navodio samo funkcije, a ne i njihova imena. Vladajuće proziva i za neracionalno i nestručno spajanje klinika i kliničkih zavoda te novu sistematizaciju "kako bi se pogodovalo da rukovodeća mjesta dobiju podobni". "Tako medicina ne može naprijed. Tako se ne može razvijati struka", upozorili su HDZ-ovci. Sanacijskog upravitelja osječkog KBC-a Svena Kurbela, njegova zamjenika Borzana sa suprugom te ministra Vargu pozvao je da prestanu eksperimentirati s osječkom bolnicom, jer bi, ako se nastavi tom praksom, mogla izgubiti sadašnji status i vratiti se u status kliničke bolnice. To bi, smatra Ćorušić, bio veliki korak natrag za ovu najznačajniju zdravstvenu instituciju Slavoniji i Baranji, kojoj gravitira čak milijun ljudi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.