Hrvatski radio

Radio Osijek

Hegeduš: "Projekt Interkulturne škole "Dunav" u Vukovaru nije zaživio.."

24.10.2018.

08:21

Autor: Radio Osijek/HINA

Škola "Dunav" fb ustanove

Škola "Dunav" fb ustanove

Foto: - / -

Privremeni ravnatelj vukovarske Interkulturne škole "Dunav" Zlatko Hegeduš izjavio je da taj projekt nije zaživio jer još nije počela gradnja školske zgrade, izgrađena je samo zgrada za predškolce, a na natječaj za upis u predškolu nitko se od roditelja nije javio.

Prema medijskim napisima, Kraljevina Norveška, koja je za taj projekt Hrvatskoj darovala 1,3 milijuna eura, od Hrvatske traži povrat novca jer projekt nije potpuno ostvaren. 

Osnutak Interkulturne škole "Dunav" potaknuo je osječki Nansen centar za dijalog uz financijsku potporu norveške Vlade i Europskoga gospodarskog foruma..
Vukovarska interkulturna škola "Dunav" zamišljena je kao škola u kojoj bi se provodio eksperimentalni program prilagođen obrazovnim potrebama multietničke i multikulturne zajednice u gradu Vukovaru, a osnovana je odlukom vukovarskoga Gradskog vijeća krajem 2016. godine s ciljem da 2017./2018. upiše prve predškolce koji bi u se školskoj 2018./2019. godini upisali i u prvi razred te škole.
Za potrebe predškole izgrađena je i opremljena zgrada od stotinjak četvornih metara s dvije učionice, a planirana je i izgradnja nove zgrade Hegeduš: Projekt Interkulturne škole "Dunav" u Vukovaru nije zaživio jer nije izgrađena školska zgrada sa sedam učionica za oko 250 učenika kako bi svake školske godine mogli upisati novu generaciju učenika. 

Po riječima privremenog ravnatelja Interkulturne škole "Dunav" Zlatka Hegeduša, nažalost, još nije počela gradnja školske zgrade, što je, kako je rekao, obeshrabrilo i ono malo roditelja koji su pretprošle godine bili zainteresirani za upis svoje djece.

"Na natječaj raspisan za upis u predškolu nije nam se nitko prijavio, što je donekle i razumljivo jer svakog roditelja zanima u koju će školu njegovo dijete kada završi predškolu", rekao je Hegeduš. Zamisao je bila da se djeca odmah upišu i u prvi razred Interkulturne škole, ali to, istaknuo je Hegeduš, nije moguće jer zgrada, koliko je njemu poznato, još nije izgrađena zbog neriješenih zemljišnih imovinsko-pravnih odnosa.
"Vukovarske gradske vlasti u vezi s osnutkom Interkulturne škole 'Dunav' odradile su posao, a što se upisa djece u tu školu tiče, ona nije pod ingerencijom Grada Vukovara", rekao je u utorak za Hinu zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.
Na napise iz tiska da Norveška od Hrvatske traži povrat novca uloženog u izgradnju škole jer projekt nije potpuno realiziran reagirala je ovih dana vijećnica SDP-a u vukovarskome Gradskom vijeću Biljana Gaća, koja je ustvrdila kako se cijelo vrijeme "sve radilo s figom u džepu, a realizacija projekta nije bila u interesu ni državnoj ni lokalnoj vlasti, a ni SDSS-u".
Vukovarski osnovnoškolci nastavu od procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja pohađaju u odvojenim razredima, ovisno o tome pohađaju li je na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu ili srpskom jeziku i ćirilinom pismu.
Slično je i s predškolskim programa u dječjim vrtićima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.