Hrvatski radio

Radio Osijek

HEP-plin na skupu o prirodnom plinu,obnovljivim izvorima energije

25.09.2019.

19:13

Autor: Ksenija Zelenić

Foto- Rado Osijek HRT

Foto- Rado Osijek HRT

Foto: - / -

U Osijeku je u tijeku 10.međunarodni skup o prirodnom plinu, obnovljivim izvorima energije, toplini i vodi. Počeo je okruglim stolom o električnim biciklima .

U posljednjih pet godina, od kako su na tržištu Hrvatske elektirčni bicikli, provodi se istraživanje o prednostima ali i nedostacima. Kako je za naš program rekao izvanredni profesor na Elektortehničkom fakultetu u Osijeku, Hrvoje Glavaš, najveći nedostatak je trajnost baterije. Naime u prosjeku traje samo četiri godine. Uz baterije, pitanje je visoke cijene bicikla. Električni bicikl može biti zanimljiv i najčešće ga voze mladi ljudi, ali je ujedno i opasan. Razvija velike brzine, mnogi ne koriste zaštitne kacige i naočale a svaki insekt je mogući projektil, kaže Glavaš. Usto, mladi najčešće voze sa slušalicama i zbog toga ne čuju što se događa u prometu. Elektirčni bicikl bi bio namijenjen ljudima srednje i starije dobi jer ga mogu voziti laganao bez dodatnog napora.

Profesor Glavaš osvrnuo se i na pošast na našim ulicama- elektirčne romobile koji su isključivo namijenjeni mladima.Opasni su zbog relativno velike brzine a smanjene mogućnosti upravljanja.

Osim toga, i električni bicikl i romobil trebali bi biti registrirani. U Hrvatskoj se razvila neka siva zona i kod nas to još uvijek nje regulirano.

 Na dvodnevnom međunarodnom skupu koji je okupio studente Strojarskog i Elektrotehničkopg fakulteta iz Slavonskog Broda i Osijeka te gospodarstvenike govori će se i o tržištu prirodnog plina u Hrvatskoj te njegovom utjecaju na konkurentnost gospodarstva i smanjenju emisije stakleničkih plinova.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.