Hrvatski radio

Radio Osijek

HEP Toplinarstvo ulaže 79 milijuna kuna u revitalizaciju osječkog vrelovoda

16.05.2022.

12:39

Autor: Radio Osijek/TM

HEP Toplinarstvo ulaže 79 milijuna kuna u revitalizaciju osječkog vrelovoda

HEP Toplinarstvo ulaže 79 milijuna kuna u revitalizaciju osječkog vrelovoda

Foto: HEP Toplinarstvo / -

HEP-Toplinarstvo započinje obnovu osječkog toplinskog sustava, a kapitalni projekt je zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane pogona Osijek vrijedan gotovo 79 milijuna kuna, priopćili su iz HEP-Toplinarstva.

Zamjenom spojnog vrelovoda u ovoj i idućoj godini planira se revitalizirati 4,4 kilometara vrelovodne mreže.

Ukupna vrijednost projekta je 78,91 milijuna kuna, od čega 46,01 milijuna kuna čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dodijeljena u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. 2020..

Obnova bi trebala smanjiti gubitke u distribuciji toplinske energije i povećati uštede u njezinoj proizvodnji, uz smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

Postojeći spojni vrelovod od Termoelektrane-toplane Osijek do Toplane Pogona Osijek, duljine 4,4 kilometara i promjera 550 milimetara, položen je 1987. godine. Bit će zamijenjen novim i modernijim, promjera 800 milimetara.

U 2022. godini tako će se zamijeniti 3,8 kilometara vreleovodne mreže, a ostatak tijekom 2023. godine, kada projekt i završava. Na taj način povećat će se sigurnost opskrbe te omogućiti daljnji razvoj vrelovodne mreže na području grada Osijeka, zaključuju iz HEP-Toplinarstva.

Na HEP-ovu vrelovodnu mrežu u Osijeku priključeno je 11.500 kupaca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.