Hrvatski radio

Radio Osijek

HGK: OBŽ odličan izvoznik, dobar platiša i porazan poslodavac

06.10.2016.

11:34

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odlični izvozni rezultati, poboljšana likvidnost i nešto veći rast zapošljavanja, pozitivni su pomaci u Osječko – baranjskoj županiji koji bi uskoro mogli biti na razini 2008 godine kada je u županiji bilo 100 tisuća zaposlenika.

Prije dodjele priznanja članovima HGK Županijske komore Osijek, od kojih neki na tom području djeluju čak 140 godina, poput tvrtke VUKA d.d., u osječkoj komori predstavljen je i rad Stalnog izabranog sudišta pri HGK-u te prikazano stanje u gospodarstvu.

„Dolazi do pozitivnih pomaka u gospodarstvu, iako 2% rasta ukupnog prihoda nije dovoljno da bi se moglo reći da će se nekim ubrzanim koracima izaći iz krize. Međutim neke ekonomske pokazatelje ipak treba istaknuti, jer je procjena da će oni u narednom vremenu ipak donijeti preokret“ – rekao je  predsjednik Gospodarskog vijeća Zoran Kovačević

Prerađivačka industrija je narasla za nekih 3-4%, poljoprivreda zadržava svoj status, trgovina i građevinarstvo još kaskaju, ali je sve više gospodarstvenih subjekata koji se bave prijevozom i skladištenjem.                 

Izvozni rezultati su odlični. Stopa rasta od 20 % u godini dana, s 4,5 milijarde izvoza i 2 milijarde prihoda.

Likvidnost se poboljšava ističe Kovačević:

„U ovom trenutku, ali u pozitivnom smislu, krivulja doživljava slobodan pad i ukoliko se ovaj trend nastavi nagodinu pretpostavljam da o njoj nećemo ni razgovarati ili ćemo to spominjati na razini simbolike. To će u mnogome rasteretiti naše gospodarstvo, ali će biti i pokazatelj stranom kapitalu.“

Nažalost te dobre rezultate ne prati povećan broj zaposlenih. Iako je nezaposlenost u padu, još neko duže vrijeme Osječko – baranjska županije neće imati 100 tisuća zaposlenih koliko je bilo dobre 2008. Posebno zabrinjava pad broja aktivnog stanovništva. U posljednjih 7- 8 godina otišlo je 13 tisuća radno aktivnog stanovništva. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.