Hrvatski radio

Radio Osijek

HGK Osijek – rekordno poslovanje u 2021.godini ne prati i rast plaća

15.06.2022.

13:12

Autor: HRT

Zoran Kovačević

Zoran Kovačević

Foto: Željko Kovačević / HRT

Ukupni prihodi u gospodarstvu županije porasli su za 5,5 milijardi kuna, izvoz je zabilježio povećanje od 1,2 milijardi kuna, pada broj nezaposlenih, koji će očekivano, do kraja godina biti manji od 13 tisuća, no to ne prati i rast plaća.

„Osječko – baranjska županija je po svim pokazateljima među prvih 6 županija u RH, gledajući ukupne prihode, dobit, sve ekonomske pokazatelje, međutim po ovom je pokazatelju na 15. mjestu. Poražavajuće, uz činjenicu da su plaće rasle oko 5%, međutim mi kaskamo za državnim prosjekom 15-16%. Dva su načina na koji se to može riješiti, manjim porezima i doprinosima ili odlukom poslodavaca koji iz ove izvrsne, ukupne dobiti, od 1,8 milijardi kuna možda mogu izdvojiti nešto i za povećanje plaća.” - rekao je Predsjednik Gospodarskog vijeća Županijske komore Osijek Zoran Kovačević

Na području županije  djeluje 6134 poduzetnika što je rekordna brojka, a oni su ukupno ostvarili 5,5 milijardi kuna porasta ukupnih prihoda, povećali izvoz za 1,2 milijardi kuna, a najuspješniji su iz poljoprivredne djelatnosti, prerađivačke industrije, trgovine i građevinarstva, što čini i okosnicu od 80% ukupne djelatnosti.

Poljoprivredna djelatnost ukupno je ostvarila prihode veće za 1,5 milijardi kuna, prerađivačka industrija za 1 milijardu kuna, trgovina za 800 milijuna, a građevinarstvo za 700 milijuna kuna.

"Mislim da je obrazovanje ključ razvoja naše županije. Svjedočio sam kao predsjednik Gospodarsko – socijalnog vijeća Osječko – baranjske županije, pozitivnom pomacima i odličnim brojčanim pokazateljima. Županija će pomoći poduzetnicima u onome što mogu i trebaju dobiti. Što se tiče plaća, one uvijek mogu biti veće. Svjedočimo u nekim granama gospodarstva, poput IT-a i velika povećanja plaća. Kao što sam rekao, kompetentnost i obrazovanje donosi boljitak. Postoje u Osijeku centri kompetentnosti u Elektotehničkoj i prometnoj te u Ugostiteljskoj školi, i to je put uspjehu i boljitku. Visokoobrazovana radna snaga s razvijenim vještinama traženima na tržištu rada.”, rekao je zamjenik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić.

   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.