Hrvatski radio

Radio Osijek

Hidrant na požarištu bio je izvan funkcije

02.08.2021.

13:58

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: JVP Grada Osijeka

Foto: JVP Grada Osijeka

Foto: - / -

Iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka danas su podrobnije opisali što se događalo sinoć oko 18 sati na pustari Šeper, gdje je na otvorenom prostoru gorjela plastika i papir. Problem je što se nisu uspjeli priključiti na hidrant.

Vatrogasci su izvijestili da su na dojavu da nešto gori na intervenciju uputili jedno vatrogasno vozilo i šest vatrogasaca, no čim su došli na požarište i utvrdili da je riječ o većem požaru, odmah su zatražili dolazak autocisterne.

"Lokot na ulaznoj kapiji otvorili smo pomoću klješta za željezo. Na mjestu intervencije zatekli smo požar na otvorenom prostoru u razbuktaloj fazi., Gorivi materijal bile su prešane bale pvc folije,kartona i papira. Temperatura isijavanja bila je iznimno velika te smo požar krenuli gasiti vodom s dva C mlaza frontalno. Dolaskom autocisterne 1 požar smo nastavili gasiti s desne strane vodom s dva prijenosna monitora,kako bismo spriječili daljnje širenje na ostale bale koje nisu bile zahvaćene vatrom.
Pokušavajući otvoriti hidrant pukao je ABC ključ te smo ustanovili da je hidrantska mreža potpuno izvan funkcije. Nakon toga preko OKC-a JVP Grada Osijeka podižemo DVD Osijek Donji grad i DVD Osijek Gornji grad i iz postrojbe autocisternu 2 i kemijsko vozilo voda-pjena", stoji u izvješću JVP-a Grada Osijeka. Dolaskom tih vozila osigurali su dovoljnu količinu vode za daljnje gašenje požara. "Budući da smo uspješno smanjili temperaturu i intezitet požara, požar smo nastavili gasiti pjenom pomoću FOM PRO sustava za dobivane pjene s dva mlaza što se pokazalo iznimno učinkovito. Prostor zahvaćen požarom cijeli smo u više navrata prekrili pjenom i na taj način smanjili potrošnju vode i potrebnih snaga na požaru", opisuju svoju intervenciju vatrogasci.
U požaru je uništeno oko 170 bala pvc folije,150 bala kartona,20 Jumbo vreća oko 5 tona bijelog papira i Pall box 8 kom. Površina obuhvaćena požarom je oko 300 četvornih metara. Na intervenciji su potrošili dvjestotinjak litara pjenila i oko 50 tisuća litara vode. A nakon ovog njihovog iskustva s hidrantom, nameće se pitanje što je s ostalima.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.