Hrvatski radio

Radio Osijek

Hitna dobila 11 novih vozila

20.03.2015.

12:25

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hitna medicinska pomoć Osječko-baranjske županije od danas ima novih 11 novih vozila za hitne intervencije. Vrijednost je 2,7 milijuna kuna što je osigurala županija

Prema ocjeni HZZO-a, Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije  najuspješnija je takva ustanova u Hrvatskoj u 2013. godini. I dok se ocjena za prošlu godinu čeka, Hitna pomoć obnavlja vozni park. Današnjom primopredajom, u voznome parku imaju 17 potpuno opremljenih vozila za hitne intervencije, prosječne starosti šest mjeseci , te 34 sanitetska vozila ne starija od 2 i pol godine. Sva vozila povezana su GPS-om.

Za izlazak na hitnu intervenciju prosjek je manje od deset minuta u bilo kojem dijelu Osječko-baranjske županije Osječko-baranjska županija za nova je vozila osigurala 2,7 milijuna kuna. 


S obzirom na ulaganja u vozila i opremu, ravnateljica  osječko-baranjskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Silvija Sabo kaže da imaju najsuvremeniji vozni park u Hrvatskoj, a ove godine će nabaviti još minimalno devet novih vozila. Tri će vozila biti za prijevoz dijaliziranih pacijenata. "Mi godišnje prevezemo oko 100 dijaliziranih pacijenata u nekih 28 tisuća sanitetskih prijevoza. 23 tisuće su ostali sanitetski prijevozi, a 24 tisuća je hitnih intervencija", podaci su koje je iznijela Sabo. Ono na čemu treba poraditi, dodaje župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, prometno je rasterećenje pri izlasku vozila na intervencije. 

"Izlaz vozilima s ovog prostora značajno je otežan, budući da je riječ o jednosmjernoj ulici. Zavod za hitnu medicinu je još u rujnu 2014. poslao zahtjev da se preinači regulacija prometa u Crkvenoj ulici – prometovanje je sada dopušteno od istoka prema zapadu, a za što hitniju intervenciju i izbjegavanje gužve na prometnicama njihov je prijedlog da ta ulica bude jednosmjerna prema istoku," rekao je župan.
Također je istaknuo kako radionica za održavanje i popravak vozila u sklopu Zavoda, opremljena svim alatima i uređajima, posredno dodatno povećava kvalitetu usluge hitne medicinske pomoći. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.