Hrvatski radio

Radio Osijek

Hitnu pomoć najčešće zovu kronični srčani i neurološki bolesnici

08.08.2018.

12:44

Autor: Ksenija Zelenić

Foto: radio.hrt- osječka "copica"

Foto: radio.hrt- osječka "copica"

Foto: - / -

U posljednja 24 sata u dispečerskoj službi Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije zabilježeno je oko 150 poziva građana .

Najčešće se javljaju kronični kardiološki i neurološki bolesnici kojima vrućina i vlaga u zraku dodatno pogoršavaju zdravstveno stanje. Zbog vrućine se javljaju slabost, omaglice, umor, pospanost, povišena tjelesna temperatura, žeđ, što su simptomi toplinske iscrpljenosti. Na sreću, ne može se govoriti o znatno povećanom broju, jer se građani pridržavaju liječničkih savjeta, kaže dr. Sunčica Prašnjčki. Savjetuje boravak u hladovini ili klimatiziranim prostorima, odgovarajuću laganu odjeću, dugih rukava, pokrivala za glavu, i zaštitne kreme s velikim zaštitnim faktorom od UV zračenja. Treba piti mnogo tekućine, jesti lakšu hranu, a terapiju prilagoditi novonastalim situacijama ali u dogovoru s liječnikom obiteljske medicine.

Ako osjećate slabost, omaglicu, mučninu, žeđ, povišenu tjelesnu temperaturu, pospanost, radi se o toplinskoj iscrpljenost i u tom slučaju najbolje će pomoći voda, limunada, malo mirovanja u zamračenoj prostoriji.

Na ovim ljetinm vrućinama mora se i raditi. Prema savjetu liječnika, vanjske poslove bi trebalo  obaviti prije podneva ili u večernjim satima. Djelatnicima koji su najčešće vani, građevinski djelatnici ili poljoprivrednici liječnici također savjetuju pokrivala za glavu, duge rukave i korištenje mnogo tekućine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.