Hrvatski radio

Radio Osijek

HLK - želi biti podrška liječničkom napredovanju

08.03.2016.

13:47

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska liječnička komora želi biti aktivni kreator sudbine liječnika u Hrvatskoj i dati im punu podršku u profesionalnom napredovanju .

U Hrvatskoj liječničkoj komori očito pušu neki drugi vjetrovi. Članovi cehovske udruge, redovito se okupljaju i ukazuju na mnogobrojne probleme liječnika u Hrvatskoj. Dokaz tome je ponovni posjet predsjednika HLK dr.Trpimira Goluže Osijeku.Do sada je, kako je rekao posjetio nekoliko podružnica u Hrvatskoj i razgovarao sa članovima i kako bi zajednički iznašli najbolje načine rješavanja nagomilanih problema liječničke struke.Naveo je one najbitnije - uvjeti rada, nemogućnost napredovanja u struci, nepostojanje liječničkog kolektivnog ugovora. Do sada je zbog ovih problema više od 350 liječnika  napustilo Hrvatsku,a 1100 ih je podnijelo Komori zahtjev za odlazak iz naše zemlje. Dr.Goluža navodi i primjer neplaniranja specijalizacija prema broju prirodnog odljeva ljudi. Stječe se dojam da nam je zdravstvo još i dobro s obzirom na problmeme koji traju godinama a ne rješavaju se. Na pitanje novinara o slučaju "Vinkovačke bolnice", predsjednik Hrvatske liječničke komore dr.Trpimir  Goluža rekao je kako se u Vinkovačkoj bolnici dogodila tragedija za obitelj i za struku, i kako će se nakon inspekcije Ministarstva zdravlja, 24.ožujka sastati i članovi povjerenstva HLK kako bi se očitovali o sudbini dr. Nikole Kolaka koji odbacuje sve optužbe i tvrdi da je sve radio prema pravilima struke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.