Hrvatski radio

Radio Osijek

HNK u Osijeku za maturante #umjetnostjeodgovorna

14.05.2020.

10:12

Autor: Davor Lončarić

foto: HNK Osijek (Facebook)

foto: HNK Osijek (Facebook)

Foto: - / -

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku u suradnji s nastavnicima i maturantima osmislilo je projekt HNK u Osijeku za maturante. Snimljeni su videomaterijali koji će maturantima cijele zemlje pomoći u pripremi državne mature. Obrađena su djela iz ispitnog kataloga državne mature.

Sedam videomaterijala već se može pogledati na YouTube kanalu HNK u Osijeku i nakon samo nekoliko sati pogledalo ih je 11 tisuća osoba, izvijestila je intendantica HNK Osijek Dražena Vrselja. Ostala djela bit će objavljena do sljedećeg utorka. Želja je bila maturantima pomoći u ovoj kriznoj situaciji, a ideja je to Branke Stipić iz kazališnog marketinga čiji je suprug nastavnik i bori se s maturantima kako bi što uspješnije položili važan ispit na kraju srednje škole. Nastavnike hrvatskoga jezika i književnosti i učenike okupila je Mirta Faktor, profesorica iz osječke Medicinske škole. Istaknula je danas kako su sva djela učenici pročitali i ovdje je riječ samo o ponavljanju. Književna su djela pretvorena u živu riječ, u obliku prikladnom modernim generacijama, a veliki su trud uložili glumci HNK u Osijeku jer je snimanje trajalo tri tjedna. 

Svaki video uradak sastoji se od tri dijela. Za prvi su dio zaduženi su glumci, drugi dio osmišljavaju profesori na način da u obradu djela uključuju i učenike kroz postavljanje pitanja. Učenici daju svoj osvrt, a na kraju, u trećem djelu videa sami profesori referiraju se na odgovore učenika te donose sintezu djela. 

Ulomci iz književnih ispitnih djela koja se nalaze na popisu za školski esej 2019./2020. za osnovnu i višu razinu:


ZLOČIN I KAZNA – Fjodor Mihajlovič Dostojevski

HAMLET – William Shakespeare

GOSPODA GLEMBAJEVI – Miroslav Krleža

U REGISTRATURI – Ante Kovačić

POSLJEDNJI STIPANČIĆI – Vjenceslav Novak

ANTIGONA – Sofoklo

IZBOR IZ POEZIJE - Antun Gustav Matoš

LOVAC U ŽITU – Jerome David Salinger

NORA – Henrik Ibsen

POVRATAK – Antun Branko Šimić

OTAC GORIOT – Honoré de Balzac

PREOBRAŽAJ – Franz Kafka

BIJEG – Milutin Cihlar Nehajev

 

https://www.youtube.com/channel/UC0Sg7GZsNaZw_DTjuPNviiQ

 

 Budući da godinama HNK u Osijeku surađuje sa svim srednjim školama na području Osječko-baranjske županije, neke od tih škola su uključile u svoj rad i ponuđene online sadržaje koje HNK u Osijeku emitira preko interneta i društvenih mreža pa koriste predstave i inserte iz predstava kako bi učenicima olakšali nastavu hrvatskoga jezika.

Stoga su uprava i dramski ansambl HNK u Osijeku osmislili projekt „HNK u Osijeku za maturante“, kako bi pomogli maturantima u pripremi državne mature.

"Kako se dramska umjetnost i inače bavi oživljavanjem pisane riječi te joj dodaje dimenziju života na sceni, a svjesni poteškoća s kojima se susreću učenici u raznolikim književnim djelima te dramskim tekstovima, želja nam je upravo za njih oživjeti zadane ulomke te im tako približiti sadržaj i omogućiti razumijevanje", priopćili su iz kazališta.

Pomnim odabirom kadrova, snimanjem s više kamera, glazbom i zvučnim efektima, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku dočarat će zadana djela. Likovi će oživjeti, a glumci će, kao vrsni znalci pisane riječi govoriti o autoru, o djelu i ulogama koje tumače.

Ovaj spoj glumaca, profesora i učenika omogućit će svim maturantima da dožive i nauče na potpuno drugačiji način zadana djela koja više nisu samo slova na papiru, već postaju žive minijature svjetske i domaće književnosti.

Projekt je predstavljen na posebnoj konferenciji za novinare. 

U nastavku poslušajte izjave intendantice HNK Osijek Dražene Vrselje, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Osječko-baranjske županije Tatjane Roth i Mirte Faktor, profesorice hrvatskog jezika i književnosti Medicinske škole u Osijeku. 

 

Dražena Vrselja HNK maturanti

Tatjana Roth HNK maturanti

Mirta Faktor HNK maturanti

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-Mirta Faktor, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-Tatjana Roth, Foto: -/-Dražena Vrselja, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.