Hrvatski radio

Radio Osijek

HNS pita: Počinje li militarizacija Hrvatske?

03.02.2017.

12:56

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Umjesto da naša djeca stječu znanja o robotici, oni će učiti kopati rovove", ustvrdio je predsjednik županijskog HNS-a Stjepan Čuraj izražavajući zabrinutost što je upitnik za novačenje podijeljen maloljetnicima u jednoj osječkoj i dvjema vinkovačkim srednjim školama.

"Počinje li militarizacija Hrvatske", to je pitanje postavio Čuraj nakon što im se obratila jedna majka čiji je 17-godišnji sin, učenik osječke Tehničke-prirodoslovne gimnazije Ruđer Bošković dobio upitnik koji treba popuniti kako bi bio uveden u vojnu evidenciju. Isti upitnik na čijem dnu se traži potpis novaka, kaže Čuraj, dobili su i učenici dviju srednjih škola u Vinkovcima - Drvodjelsko-tehničke škole i Poljoprivredno-šumarske.

Sporno je što je riječ o maloljetnicima, upozorava Čuraj, a to je u pismu kojim se obratila HNS-u istaknula i zabrinuta majka, koja smatra da su zastrašivanjem i obmanom pregažena prava njezina djeteta: "Tijekom nastavnog sata, a pod krinkom da je riječ o anketi uobičajenoj za nastavni plan i program, bio je prisiljen potpisati dokument proistekao iz Odjela za ljudske resurse Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Tim bi vlastoručnim potpisom, pristao biti nazivan novakom, te bez odlaganja pristao biti upisan u vojnu evidencijcu. Ne samo da sam doslovce zatečena ovakvim nasilničkim prodiranjem MORH-a u hrvatski školski sustav, nego me straši i činjenica da je škola uopće dopustila ovakvu grubijansku intruziju u svijet maloljetnika."
"Ja imam 37 godina, a posljednjih 26 godina mog života slušam o ratu. Ne želim da takvu sudbinu doživi moje dijete", poručila je Žana Gamoš iz HNS-ove Ženske inicijative, koja je na današnjoj konferenciji za novinare pročitala dijelove pisma. Podsjeća i Vladu i MORH na odredbe Obiteljskog zakona RH koji jasno kaže da maloljetne osobe ne mogu samostalno na sebe preuzimati ni prava ni obveze. To u njihovo ime mogu učiniti samo zakonski zastupnici, odnosno roditelji i skrbnici.
"Svi smo vidjeli da se već kod samih najava ponovnog vraćanja vojnoga roka, koji je zamrznut 2008. godine, pojavio niz kontroverzi, međutim nismo znali da će otići toliko daleko", rekao je Čuraj te istaknuo da "uvođenje ovakvih upitnika, priče o vojnim rokovima, evidenciji u školama, gdje se treba govoriti o znanju izaziva zbunjenost, strah kod ljudi, pogotovo gdje su još svježa sjećanja na rat, osobito u Slavoniji gdje je to bilo najteže".
"Svi smo čuli i znamo izreku da je pero jače od mača, no to očigledno vrijedi za neke iz uglednijih obitelji negdje drugdje u Hrvatskoj. Ovdje u Slavoniji mi možemo slobodno biti prvi ti koji očekujemo da budemo topovsko meso. A neće biti", poručio je prvi čovjek osječko-baranjskog HNS-a.
 "Takvim upitnicima nije mjesto u školi. Pozivam roditelje da ne sudjeluju u tome, djecu da kao maloljetnici to ne moraju potpisivati, a Vladu da se bavi bitnijim temama od uvođenja vojnog roka", rekao je Čuraj te najavio kako će se HNS boriti da se prestane s potezima kojima se možda skreće pozornost s pravih problema, posebice u obrazovanju.
MORH je reagirao na napise o tome da se maloljetnici u srednjim školama anketiraju za vojni rok , a navode primjer Osijeka. "Nemamo saznanja na koji način je predmetni upitnik došao u srednju školu", kaže se u priopćenju.
Naime, riječ je o upitniku koji se popunjava prilikom upisa u vojnu evidenciju, a koji se uz poziv za upis u vojnu evidenciju dostavlja na kućne adrese osobama koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a sve prema evidenciji MUP-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.