Hrvatski radio

Radio Osijek

HNS Vukovara: "Dnevni red po Spilbergovu predlošku"

17.08.2015.

14:55

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Ističem svoj ponos i divljenje što sam dio ovog saziva Gradskog vijeća uz čiju većinsku podršku gradonačelnik najuspješnijeg grada u Hrvatskoj sredinom kolovoza predlaže proračun za 2016. godinu. Čestitam mu na sposobnosti što je tijekom samo jednog prijepodneva iznašao čarobna rješenje za dva jednako važna pitanja u gradu Vukovaru. Uz proračun 2016., medijsku top temu – dvojezičnost, što nitko nije uspio riješiti od 2009. godine. Ovim još jednom potvrđujemo da zaslužujemo biti vijest dana čime ističemo svoje posebnosti kao grada koji uz pomoć svog super-junaka čarobnim moćima doživljava svoju renesansu“, zaključio je gradski vijećnik HNS-a Nenad Bučko tijekom aktualnog sata na sjednici Gradskog vijeća Vukovara.

"U raspravi bez presedana, Bučko je tražio pojašnjenje razloga žurnog donošenja proračuna za 2016. „Nije li potonja odluka možda proizvod zlih jezika koji naslućuju vrlo izvjesnu mogućnost raspuštanja Gradskog vijeća pa gradonačelnik u strahu od novih izbora ovim proračunom sebi i nadalje nastoji osigurati udobnu fotelju jer slučajno, već unaprijed, ima saznanja da prijedlog o dvojezičnosti njegove većine nije u skladu s preporukama Ustavnog suda?!', ustvrdio je Bučko na temelju dnevnog reda sastavljenog po Spilbergovskom predlošku, ali primjetno, s manjkavom glumačkom izvedbom i predvidivim završetkom.  „Loš je to proizvod dosadašnjih događanja čiji se kraj jasno dao naslutili jučerašnjom najavom HDSSB-ova jedanaestog glasa podrške, a kojim će odluke donesene 2009. ponovno na mala vrata ući u Odluku 2015. godine. Nažalost, najava otvaranja iste teme dvojezičnosti svake sljedeće godine za cilj će imati samo i isključivo lov na glasove po potrebi“, zaključuje HNS-ov predstavnik u vukovarskom Gradskom vijeću. Pojašnjava kako je ovo paravan kojim si vladajuća većina želi osigurati ostanak na vlasti što potvrđuje i nelogičnost donošenja prijedloga proračuna za sljedeću godinu u trenutku kada je krajnje nepoznato izvršenje ovogodišnjeg proračuna. Zaključivši raspravu, vidno uzrujan, predsjednik gradskog vijeća udaljio je HNS-ova vijećnika sa sjednice. Slijedom ovakvog događanja, vukovarski HNS nije želio sudjelovati u, kako ga je nazvao, lakrdiji od glasovanja u kojem se kao prioritet nameću 'fotelje', a ne konstruktivni prijedlozi rješenja dvojezičnosti, braniteljske populacije, pripadnika srpske nacionalne manjine i na koncu najvažnije, gospodarske strategije grada.

„Situacija je puno ozbiljnija od činjenice da će se na kraju balade sve svesti na optužbe 'za ili protiv' i u tome odbijamo sudjelovati“, poruka je HNS-a Vukovar."

/ priopćenje HNS Vukovar/

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.