Hrvatski radio

Radio Osijek

Hoće li cijene kruha još rasti?

08.06.2022.

14:59

Autor: HRT Radio Osijek

Žetva

Žetva

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Nakon pandemijske stanke od tri godine poljoprivrednici, znanstvenici i stručnjaci ponovno su se okupili na tradicionalnoj manifestaciji Danu polja pšenice i ječma Poljoprivrednog instituta u Osijeku. Brojna su poskupljenja u poljoprivrednoj proizvodnji utjecala na rast cijena mesa, voća, povrća i žitarica. Kakva će biti otkupna cijena pšenice i hoće li zbog njezina rasta poskupjeti i kruh? 

Ova je proizvodna godina donijela brojna poskupljenja ponajprije mineralnih gnojiva, no i višemjesečnu sušu, što se odrazilo na izgled usjeva, istaknuo je predstojnik Odjela za strne žitarice Georg Drezner: "Na područjima gdje kiša nije pala na vrijeme, pšenica nije uspjela stvoriti dovoljan broj klasova po jedinici površine, dakle, izostalo je ono očekivano produktivno busanje. Ako se zakasnilo i s gnojidbom, onda smo došli u situaciju da su klasovi ove godine u odnosu na prošlu godinu nešto manji." Ista je situacija i s ječmom koji bi ipak trebao dati prosječne prinose. Današnja je kiša zakašnjela, rekao je znanstveni savjetnik Alojzije Lalić: "Imamo manje sklopove, no bolje bilo zdravstveno stanje usjeva. Nadamo se kako je intenzitet fotosinteze nakon klasanja bio intenzivniji te da ćemo ostvariti neke prosječne urode zrna." Zbog svega navedenog prinosi neće biti vrhunski, no erdutski poljoprivrednik Stjepan Zorić nema razloga za nezadovoljstvo. "Imamo stotinjak hektara pod pšenicom i usjev je u jako dobrom stanju za situaciju kakva je sada. Očekujemo prosječan prinos od 8 tona po hektaru, iako bi na nekim tablama mogao biti i iznad prosjeka".  Očekuje se otkupna cijena od 2 i pol do tri kune, no ima i ratara koji imaju drukčije mišljenje. Jedan je od njih Jakša Lović iz Brodsko posavske županije koji kaže: Sve iznad dvije kune je cijena koja će većini ratara pokriti troškove. Svi mi ovisimo o onom krajnjem kupcu,a s cijenom kruha od 15 kuna i više, taj je krajnji kupac u velikom problemu". Dodajmo kako se ječam negdje već žanje, dok će žetva pšenice planira početkom srpnja.   

Galerija
Žetva, Foto: M.Milas/Radio Osijek
Žetva, Foto: M.Milas/Radio OsijekŽetva, Foto: M.Milas/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.