Hrvatski radio

Radio Osijek

Hoće li EU ipak sufinancirati ugradnju dizala?

03.12.2018.

14:23

Autor: Radio Osijek / KI

foto: Radio Osijek / KI

foto: Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Europska komisija ponovno je najavila mogućnost sufinanciranja ugradnje dizala u određeni broj zgrada u Hrvatskoj, a natječaji bi mogli biti raspisani u drugoj polovici 2019. godine. Budući da u Osijeku ima gotovo 800 zgrada s 4 ili više katova bez dizala, zanimanje je veliko.

Kao jednu od mjera prilagodbe stambene infrastrukture starijim osobama, Europska je komisija najavila mogućnost sufinanciranja ugradnje dizala iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu do 85 posto troškova. Iako su mnogi mislili da iz Europske unije ne možemo dobiti novce za takve projekte, pokazalo se da je Komisija spremna Hrvatskoj izaći u susret ali uz uvjet da budemo uspješniji nego prijašnjih godina u povlačenju sredstava, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare u Osijeku europarlamentarka Biljana Borzan:

"Ima jedan uvjet koji od nas Komisija traži, a to je da budemo relativno uspješni u povlačenju sredstava. Tada bi radili rebalans proračuna i tako nam dopustili da povučemo novce za liftove. Krajem godine će komisija ponovno ocjenjivati Hrvatsku i procjeniti može li nam odobriti da se ovakav projekt nađe u proračunu. U slučaju pozitivnog mišljenja iduće godine bi trebali krenuti natječaji, a gradovi bi se mogli uključiti u cijelu priču. Ljudi često pozivaju gradske uprave hoće li to krenuti, a u stvari one ne mogu ništa dok Ministarstvo sa svoje strane ne riješi admninistrativni dio. Postoje dvije mogućnosti: prva je da se kroz energetsku učinkovitost ubaci i taj projekt, a druga je pilot projekt koji bi bio specijalno namjenjen za liftove što je nama puno interesantnije budući da su neke zgrade prošle energetsku obnovu i samim tim ne bi imale pravo još aplicirati sada i za lift", rekla je Borzan.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Osijek Boris Piližota dodao je kako su procjenjeni troškovi ugradnje za svih 800 dizala oko 300 milijuna kuna: "To znači da, ako bi se 85% sufinanciralo iz EU, to bi iznosilo 255 milijuna kuna. Preostalih 45 milijuna bi snosili suvlasnici zgrada, odnosno naši sugrađani iz pričuve. Ukoliko bi Grad Osijek sufinancirao dodatnik 5% iznosa, to bi značilo izdvajanje od 15 milijuna kuna za ovaj projekt, a raspodijeljeno kroz 4 godine, to bi bilo godišnje recimo 2 kružna toka srednje veličine. Mislim da to zaista ne bi bilo puno, dok bi s druge strane imalo višestruke učinke: socijalne, gospodarske, komunalne, te dodatno zapošljavanje, povećanje vrijednosti nekretnina..."

Velik broj zgrada bez dizala je u osječkom naselju Jug II, mnogima su uređene fasade iz pričuve, a zbog toga bi, kako tvrdi predstavnik stanara zgrade iz Opatijske ulice Jakov Bosiočić, financiranje još i ugradnje dizala bio prevelik trošak stanarima: "Evo mi smo uredili ovu zgradu i lijepo je to, ali puno više građanima znači lift. Ovu inicijativu od 80% ne smijemo nikako propustiti jednostavno jer nam ostaje još malo, a to ćemo se nekakao snaći."

Ukoliko Hrvatska bude pozitivno ocijenjena od strane Europske komisije, natječaji za sufinanciranje ugradnje dizala u određeni broj zgrada u Hrvatskoj mogli bi biti raspisani u drugoj polovici 2019. godine.

Galerija
foto: Radio Osijek / KI, Foto: -/-
foto: Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto: Radio Osijek / KI, Foto: -/-img_20181203_112605.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.