Hrvatski radio

Radio Osijek

Hoće li veljača "prevrtača" voćarima ići na ruku?

03.02.2022.

14:29

Autor: Radio Osijek

Voćka

Voćka

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Nakon što je prošle godine u ožujku i travnju led „obrao” voćnjake, voćari ove godine strahuju od veljače, jedinog „ženskog” mjeseca u godini koji u narodu zovu i prevrtača. U tijeku je rezidba pa voćarima ide na ruku sunčano vrijeme, no nadaju se kako najavljene dnevne temperature i do 15 stupnjeva neće „probuditi” vegetaciju. Veljača bi naime trebao biti mjesec mirovanja.

Voćnjaci su još u dubokom zimskom mirovanju, a predstojnik Odjela za voćarstvo osječkog Poljoprivrednog instituta Dominik Vuković nada se kako će u takvom stanju i ostati. "Za sada ne primjećujemo neke velike promjene. Ono što - prema najavama meteorologa - ne bi trebalo biti povoljno su visoke temperature koje će rasti i do 15 stupnjeva tijekom sljedećih desetak dana, što bi moglo potaknuti "kretanje" vegetacije onih voćnih vrsta koje su skupile dovoljan broj  inaktivnih temperatura, kao što su marelica, breskva i nektarina". No erdutski voćari strahuju i od mraza u veljači, ističe voćar i potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice Stjepan Zorić. "Najviše se bojimo mrazeva i ovog čudnog vremena. Bojimo se kasnih proljetnih mrazeva, no još se više bojimo ovog ranog pokretanja proljeća, kad vegetacija krene. U voćnjacima smo, u zimskoj rezidbi. Pupovi bi trebali biti zaista u mirovanju, no napupali su i vegetacija je "krenula", što nije dobro i nismo baš zadovoljni." Dodaje kako visibabe koje su se pojavile u voćnjaku nisu dobar znak. "U ovo vrijeme to nije dobar znak. Bojimo se da će u veljači i ožujku, čak i u travnju biti mraza koji će tu pokrenutu vegetaciju i pupove te zaustaviti kolanje sokova. Nadam se da nećemo ponovno nastradati." Proizvođači su opterećeni velikim rastom cijena gnojiva i repromaterijala i ne mogu prognozirati hoće li i koliko rasti cijene jabuka. " U poljoprivredi se cijelo vrijeme mi i prilagođavamo nečemu - klimatskim prilikama ili neprilikama, ili novim situacijama na tržištu. Dosada nas je uvijek uništavalo tržište." S nestrpljenjem očekuju kraj godine i otvorenje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji će im pomoći da jabuke ne prodaju odmah nakon berbe, nego ih uskladište i ponude tržištu u vrijeme kad im cijena bude najviša.  

Voćka

Voćka

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.