Hrvatski radio

Radio Osijek

Hoće li Vodovod Osijek d.o.o. postati „osječki Uljanik“

18.10.2018.

19:25

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: portal mojOsijek.hr

Foto: portal mojOsijek.hr

Foto: - / -

Nakon jučerašnje sjednice Gradskoga vijeća Grada Osijeka na kojoj je prihvaćeno izvješće o poslovanju Vodovoda, priopćenjem se oglasio osječki HDZ zabrinut da bi prošlogodišnji minus u poslovanju mogao dovesti do gospodarskog sloma jednog od najvećih gradskih poduzeća, koje zapošljava oko 400 ljudi.

"U ovom trgovačkom društvu, gdje je suvlasnički udjel Grada oko 80%, u protekloj su godini prihodi padali u odnosu na godinu ranije dok su rashodi vrtoglavo rasli. Posljedica toga je iskazan gubitak za 2017. godinu u iznosu od 37,6 milijuna kuna. Nad jednom od tvrtki kćeri Vodovod – Graditeljstvo d.o.o. 4. prosinca 2017. godine otvoren je stečaj zbog prezaduženosti Društva. Znakovito je da je u Upravi druge tvrtke kćeri, Vodovod – Montaža d.o.o. koja bilježi gubitke u poslovanju, predsjednik Uprave dao ostavku na direktorsku funkciju. Također, postoji vjerojatnost otvaranja stečaja nad ovom tvrtkom zbog dugoročne nelikvidnosti i insolventnosti. Druga opcija je prodaja ili likvidacija Vodovod - Montaže s obzirom da isporučitelji vodnih usluga u svom vlasništvu ne smiju imati tvrtku s tržišnim gospodarskim aktivnostima", stoji u priopćenju Gradske organizacije HDZ-a Osijek, koje potpisuje predsjednik Ivan Radić.
Radić ocjenjuje kako sve to predstavlja potencijalno bure baruta, odnosno "socijalni i gospodarski slom jednog od najvećih gradskih poduzeća koje osigurava jedan od najvažnijih životnih resursa ne samo za građane Osijeka nego i za općine osječkog prstena." Radić postavlja pitanje: "Hoće li navedeno imati štetni utjecaj na proračun Grada Osijeka kao što poremećaj u brodogradilištu Uljanik ima utjecaj na grad Pulu?". U priopćenju se izražava zabrinutost za sudbinu zaposlenika, pitaju hoće li se dugovi uskoro preliti na račune Osječana, jer tvrde – pozivajući se na neslužbene informacije – već priprema povećanje troškova za vodne usluge.
Iz HDZ-a traže osnivanje Povjerenstva za utvrđivanje činjenica o pitanjima od javnog interesa koje će se pozabaviti stanjem u Vodovodu.
Vodovod je, kako je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća obrazložio direktor Ivan Jukić, 2017. završio s minusom od 37 milijuna kuna glavnim dijelom zbog izvanrednih rashoda – sudskog spora s Tvornicom šećera. 
Na priopćenje osječkog HDZ-a reagirao je Vodovod. "Tvrditi da je Vodovod-Osijek d.o.o. potencijalno bure baruta i „osječki“ Uljanik, mogu samo osobe koje nemaju ni osnovno znanje u čitanju financijskih dokumenta. Čak i površnim pogledom na bilancu tvrtke Vodovod-Osijek d.o.o. može se saznati da su tvrdnje o stečaju ili o ugroženosti poslovanja Vodovoda-Osijek d.o.o. pokazatelj nevjerojatnog nepoznavanja poslovanja trgovačkih društava. To je vrlo zabrinjavajuće ako takve tvrdnje dolaze od gradskih vijećnika i osoba koje pretendiraju na mjesto gradonačelnika", stoji pak u njihovom priopćenju u kojem ističu kako su razloge zbog kojih je tvrtka Vodovod d.o.o. u 2017. iskazala gubitak od 37,6 milijardi kuna objasnili i na sjednici Gradskoga vijeća, ali "vijećnike HDZ-a očito zanima samo populizam i uznemiravanje javnosti". Napominju da operativno poslovanje Vodovoda Osijek nije ugroženo, da će efikasnim upravljanjem troškova i završetkom nekih starih sudskih procesa velikim dijelom pokriti gubitak iz prošle godine te da ti rashodi nikako ne utječu na cijenu vode ili na buduća ulaganja u infrastrukturu vodoopskrbe i odvodnje.

78190dd4-fccf-4a35-b075-6465151b5c94.jpeg

78190dd4-fccf-4a35-b075-6465151b5c94.jpeg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.