Hrvatski radio

Radio Osijek

"Hod 5 do 12“

04.03.2023.

13:04

Autor: Željko Kovačević

Petar Šušnjara Rita Šolaja

Petar Šušnjara Rita Šolaja

Foto: Željko KOvačević / HRT

Studentska sekcija za fiziologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Osijek organizator je akcije „Hod 5 do 12“ u suradnji s Alumni klubom MEFOS, Hrvatskom ligom za hipertenziju i Studentske sekcije za znanost KIFOS.

Akcija "Hod 5 do 12“ održana je na osječkoj Promenadi, hodom sudionika od pješačkog mosta, do Mosta dr. Franje Tuđmana, kako bi se probudila svijest o važnosti tjelesne aktivnosti u borbi protiv pretilosti. Četvrtog ožujka se obilježava Svjetski dan debljine, koja je prepoznata kod više od 650 milijuna odraslih osoba na globalnoj razini i jedan je od najvećih javnozdravstvenih problema 21. stoljeća. Prema posljednjim rezultatima Europske zdravstvene ankete (EHIS) u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Posebno treba naglasiti kako debljina nije problem samo odraslog stanovništva, već se javlja u sve ranijoj životnoj dobi te donosi dugoročne i ozbiljne posljedice na zdravlje djece. Procjenjuje se da oko 90% bolesnika s hipertenzijom također ima visceralnu pretilost, dok je vrlo mali postotak bolesnika normalne tjelesne težine.

Visceralno je masno tkivo je metabolički vrlo aktivno i luči čimbenike upale u krvi pa je stoga opasnije od potkožnog masnog tkiva, koje je metabolički neutralno. Nakupljeno visceralno masno tkivo povećava rizik metaboličkih komplikacija – inzulinske rezistencije odnosno otpornosti na djelovanje inzulina, šećerne bolesti tipa 2, visokog krvnog tlaka, bolesti srčano-žilnog sustava, nealkoholne masne bolesti jetre, apneje u spavanju i drugih komplikacija. Opseg trbuha veći od 80 cm u žena, te veći od 94 cm u muškaraca povećava rizik metaboličkih komplikacija debljine.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.