Hrvatski radio

Radio Osijek

Hod 5 do 12

04.03.2022.

14:49

Autor: Krunoslav Inhof

Svjetski dan debljine obilježen i u Osijeku

Svjetski dan debljine obilježen i u Osijeku

Foto: Krunoslav Inhof / Radio Osijek

Akcijom "Lov na tihog ubojicu" u Osijeku je obilježen Svjetski dan debljine. Pod sloganom "Hod 5 do 12" na osječkoj Promenadi okupio se velik broj mladih koji su različitim aktivnostima obilježili današnji dan.

Ciljevi akcije su promocija zdravoga načina života, podizanje svijesti o opasnostima vezanim uz arterijsku hipertenziju i ukazivanje na neprepoznate čimbenike rizika ove bolesti. Organizatori su Medicinski fakultet Osijek, Hrvatsko društvo za hipertenziju i Hrvatska liga za hipertenziju uz suorganizaciju grada Osijeka i Kineziološkog fakulteta Osijek.

Profesorica s Medicinskog fakulteta i dopredsjednica Hrvatskoga društva za hipertenziju Ines Drenjančević napomenula je kako se ovim hodom želi ukazati na činjenisu da je debljina ozbiljan zdravstveni problem: "Debljina je zapravo kronična bolest koja je preduvjet za stvaranje svih drugih kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti. Od srčanih bolesti, bubrežnih bolesti, moždanog udara, dijabetesa..."

Učenike Medicinske škole predvodila je profesorica Ivana Marček: "Naši učenici kroz svoje vježbe promoviraju zdrav život i tjelovježbu. Budući da nas je u zadnje dvije godine pomalo stopirala korona, učenike veseli bilo kakva aktivnost i izlazak van tako da su se vrlo rado odazvali akciji. Oni su mladi i brzo će se vratiti u formu i veseli nas povratak aktivnostim", rekla je profesorica Marček.

Akciji su se priključili i mladi nogometaši NK Osijeka, te Rukometni klub Osijeka, a predvodio ih je osječki prvotimac i student KIF-a Matej Zrno: "Redovita tjelesna aktivnost je vrlo bitna, a bitno se redovito kretati. Znači svaki dan barempo 10-15 minuta, pa ići na pola sata, 45 minuta i s vremenom će to doći na barem sat vremena dnevno što je nekakav minimum", rekao je Zrno i dodao kako je za zdravlje jednako važna i prehrana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.