Hrvatski radio

Radio Osijek

Hod za život i Piknik solidarnosti

11.06.2022.

14:32

Autor: Radio Osijek

Hod za život i Piknik solidarnosti

Hod za život i Piknik solidarnosti

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Pod geslom „Život je zakon!” u Osijeku se nekoliko stotina ljudi priključilo Hodu za život. S druge strane inicijativa Mladforma na Pikniku solidarnosti pozvala je na toleranciju i uvažavanje dugačijeg mišljenja.

Hod za život, obitelj i Hrvatsku treći se put održao u Osijeku, ove godine hoda se u 11 gradova kako bi promovirali pravo na život. „Želimo da svi saznaju kako ljudski život počinje začećem, da djetetovo srce počinje kucati 18. dan nakon začeća”, poručila je koordinatorica Hoda za život u Osijeku Lidija Blagojević, dodajući da se niti jedna žena ne bi trebala naći u situaciji da napravi pobačaj. Uputili su čestitku svim liječnicima i medicinskim sestrama koji imaju priziv savjesti, želeći ih ohrabriti u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava, a to je i priziv savjesti. Pozivaju sve liječnike da štite život majke i djeteta.


Hod za život

Hod za život

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Kolona od nekoliko stotina građana Hod za život počela je u Parku kralja Držislava, a na putu Europskom avenijom u Parku kralja Tomislava prošli su pored Piknika solidarnosti.

Inicijativa Mladforma u Osijeku je organizirala prvi Piknik solidarnosti na kojem su pozvali građane da podijele vrijednosti tolerancije za stvaranje uključivijeg društva. „Želja nam je pokazati da je Osijek solidaran i progresivan grad, grad za 21. stoljeće”, istaknuo je Bruno Koić iz Mladforme. Osijek nije jednostrujaški grad, pokazali smo mirnu protutežu Hodu za život jer uvijek postoji više opcija, a moramo živjeti u tolerantnom društvu koje uvažava različitost, poručio je Koić.


Piknik solidarnosti

Piknik solidarnosti

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Hod za život završio je na Trgu Ante Starčevića. Okupljenim se obratila i Jelena Banda, majka čije je dijete umrlo s 14 mjeseci zbog brojnih komplikacija otkrivenih još u trudnoći, no dobilo je priliku za život. Ginekologinja Biljana Tabak, govoreći o svojem iskustvu liječnice, poručila je da edukacija i stupanj svijesti o životu trebaju biti na tako visokoj razini da namjerni pobačaj postane nezamisliv. 

Bruno Koić i Lidija Blagojević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.