Hrvatski radio

Radio Osijek

Hodočašće Osijek - Vukovar "Mi ne zaboravljamo"

14.11.2017.

12:32

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod motom "Dani sjećanja, mi ne zaboravljamo" Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Osječko-baranjske županije organizira 14. Memorijalno hodočašće Osijek - Vukovar. Ove će se godine, uz 300-tinjak branitelja, hodočašću pridružiti oko 400 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske.

Iz prostorija UHDDR-a na Zelenom polju u Osijeku, na put dug 46 kilometara, u ponoć će sa 17. na 18. studenoga krenuti kolona sjećanja do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Kako je istaknuo predsjednik županijskog UHDDR-a Darko Nađ, memorijalno hodočašće održat će se četrnaestu godinu zaredom pod motom "Mi ne zaboravljamo": "Taj moto je zbog toga što oni koji zaborave ono što im se događalo u prošlosti, lako im se može dogoditi u budućnosti. Zbog toga želimo uvijek ukazati na ono što se događalo 90-ih godina, na velikosrpsku agresiju i na teško stvorenu samostalnu i neovisnu državu Hrvatsku", rekao je Nađ.

Osmu godinu zaredom na hodočašće će krenuti učenici Đačkog doma Ugostiteljsko-turističke škole, a iz godine u godinu priključuje im se sve veći broj škola. Tako će, uz 300-tinjak hrvatskih branitelja na ovogodišnje hodočašće krenuti oko 400 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske, ističe odgojiteljica osječke Ugostiteljsko-turističke škole Gabriela Poslon: "Uz sedam osječkih srednjih škola na hodočašće će krenuti i učenici devet učeničkih domova iz cijele Hrvatske. Ove će godine oni, kada se zbroje svi njihovi pojedinačni kilometri, prijeći 40.000 kilometara. Možemo stoga reći da će oni zajedno prijeći put oko ekvatora za Vukovar. Dakle, na kraju grada u ponoć počinje priča o koracima. O izazovu, o težini, o volji, o ponosu, o ratu i miru, te o pomicanju granica vlastitih mogućnosti, a sve s ciljem da se Vukovar nikada ne zaboravi, da se nikome ne ponovi i da čovjek bude nešto više od ratnika i patnika", rekla je na kraju Gabriela Poslon.

Okupljanje hodočasnika uz zajedničku večeru na Zelenom polju je od 21 sat, a hodočasnike će na put pjesmom ispratiti Hrvatsko obrtničko pjevačko društvo "Zrinski". Organizatori su odredili 5 točaka na kojima će se hodočasnici moći okrijepiti, a organiziran im je i autobusni prijevoz za povratak u Osijek. Svi koji se žele pridružiti hodočašću su dobrodošli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.