Hrvatski radio

Radio Osijek

Holistički pristup zdravlju djeteta

12.04.2022.

13:45

Autor: HRT Radio Osijek

DND

DND

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

U organizaciji Društva naša djeca Zaboka i uz potporu Saveza društava "Naša djeca" Hrvatske u Osijeku je održano savjetovanje "Holistički pristup zdravlju djeteta-prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme". Stručnjaci su razgovarali o važnosti zdrave prehrane kako bi se prevenirala pretilost, a počeci su još u prenatalnoj dobi.

Pretilost u dječjoj dobi poprima već dramatične razmjere-pojasnila je razloge ovoga skupa predsjednica Saveza prof.dr.sc. Aida Salihagić-Kadić koja je govorila i o prenatalnoj prevenciji jer prenatalna izloženost prekomjernim ili oskudnim količinama hranjivih tvari, kao i fetalni stres, mogu dovesti do razvoja debljine u djetinjstvu i odrasloj dobi. Istraživanja pokazuju da 35% djece do 9 godine ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, tema je to na koju je upozorio i pedijatar prof.dr.sc. Milivoj Jovančević. Također, gotovo 80% roditelja ne prepoznaje postojanje povećane tjelesne mase i debljine svog djeteta i nije svjesno rizičnih čimbenika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.  Da je edukacija o prehrani potrebna govore podaci istraživanja prema kojima trećina djece ne doručkuje, dvije trećine ne jede voće svakoga dana, mnogi niti povrće, a trećina djece redovito pije sokove s dodanim šećerom. Na savjetovanju u Osijeku govorili su, među ostalima nutricionisti, kineziolozi, a gošća skupa bila je i izv.prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović koja je govorila o učestalosti debljine djece školske dobi i općim rizicima debljine po zdravlje. 

O nekim temama poslušajte i u prilogu:

Holistički pristup zdravlju djece

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.