Hrvatski radio

Radio Osijek

365 recepata u knjizi "Hrvatska kuhinja - Horvát konyha"

06.10.2022.

00:07

Autor: HRT/Radio Osijek

Đakovo, hrvatska kuhinja

Đakovo, hrvatska kuhinja

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

U Đakovu je predstavljena dvojezična, hrvatsko-mađarska kuharica koja sadrži 365 recepata hrvatske kuhinje te 105 ilustracija jela spremljenih u školskim praktikumima Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova. Hrvatska kuhinja - Horvát konyha. 

Recepte je prikupio Marko Dekić-Bodoljaš, pokojni novinar Hrvatskog glasnika ali je tek u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Antuna Horvata iz Đakova ideja o izdavanju kuharice postala stvarnost. Đakovački su srednjoškolci recepte prikupljene za objavu pripremili i fotografirali, te tako osigurali ilustraciju za kuharicu. Mirko Ćurić, ravnatelj škole istaknuo je kako je za recepte bitno da su oni primjenjivi i u svakodnevici.

Čaba Horvath, ravnatelj Croatice -  neprofitnog poduzeća za kulturnu, informativnu i izdavačku djelatnost, koje je izdalo knjigu ističe kako će ova kuharica, o čijem nastanku je ideja rođena prije jednog desetljeća, biti zanimljiva Hrvatima, ali i Mađarima u Mađarskoj.

Na predstavljanju knjige u Kući Reichsmann, posjetitelji su uz glazbenu podlogu tamburaškog sastava srednje strukovne škole Antuna Horvata mogli i kušati neka od jela čije recepte sadrži kuharica, a pripremili su ih učenici škole.


Poslušajte i izjave Mirka Ćurića i Čabe Horvatha.

Mirko Ćurić

Čaba Horvath

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.