Hrvatski radio

Radio Osijek

Hostel Borovo postaje Hostel Zagreb

30.09.2015.

15:56

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Zoran Šangut najavio je u Zagrebu da će se vukovarski Hostel Borovo uskoro preimenovati u Hostel Zagreb kako bi se na taj način odala počast Zagrebu i Zagrepčanima koji su sudjelovali u bitci za Vukovar.

Miodrag Demo iz Ureda za branitelje, naglasio je da Grad Zagreb, kako u Domovinskom ratu, tako i u miru, stoji iza Vukovara te godinama pomaže tom gradu od izgradnje Spomen doma na Ovčari nadalje. Brzo su se, kaže, dogovorili i oko projekta s hostelom koji je u funkciji, ali u prilično lošem stanju pa će Grad Zagreb tijekom sljedeće godine financirati njegovu rekonstrukciju i obnovu. "Vukovar trebaju posjetiti svi. I djeca iz Zagreba trebaju ga vidjeti, 'da se na zaboravi'. Tko prošlost ne pamti, budućnost mu je loša", poručio je Demo te uručio rješenje za korištenje imena Grada Zagreba i preimenovanje hostela ravnatelju vukovarskog Memorijalnog centra. Jedna od zadaća Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar je provedba programa dvodnevnih posjeta učenika osmih razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske, koji će boraviti u hostelu Zagreb. "Hostel je u skladu s djelatnosti, ali ići ćemo u adaptaciju kupaonica, ugradnju novih liftova i ostalo", najavio je Šangut te podsjetio da Memorijalni centar ove godine ima više od 40 milijuna investicija u građevinskim radovima. Tu je, kaže, plaćanje smještaja, prehrane i prijevoza za 41.000 učenika, među kojima je 6.000 mladih Zagrepčana, koji dođu u Vukovar jer je, napominje, svakom osmašu omogućeno da dva dana boravi ondje, uči o Domovinskom ratu i bitci za Vukovar.
Pritom osmaši obilaze Trpinjsku cestu, Spomen dom Ovčaru, Memorijalno groblje, vukovarsku Bolnicu, ali i Muzej i Dvorac Eltz, Muzej vučedolske kulture kako bi dobili širu sliku grada te završavaju Školom mira, dodao je.
Hostel je za učenike rezerviran od ponedjeljka do petka, a za školske praznike i vikendom otvoren je za sve posjetitelje. Izaslanstvo Grada Zagreba, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, posjetit će Vukovar 5. studenog, a Šangut je proučio kako će početkom 2016. podastrijeti sve troškove za obnovu hostela kako bi se vidjelo da je svaka proračunska kuna opravdana i da će se svrsishodno utrošiti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.