Hrvatski radio

Radio Osijek

Hotel Mursa – Veteranski centar

02.06.2017.

11:33

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je u petak u Osijeku kako će bivši hotel Mursa u ulici Bartola Kašića biti prenamijenjen u Veteranski centar. Ministar je prije toga odao počast poginulima u Domovinskom ratu kod kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi.

Branitelji bi uskoro, uz prvi Veteranski centar u Lipiku, trebali dobiti i centre u Daruvaru, Petrinji i Sisku, a u Osijeku bi se u tu svrhu prenamijenio hotel koji nije u funkciji.

„Za te stavke osigurano je 22 milijuna eura iz EU fondova“ – rekao je ministar Medved tijekom razgledavanja povijesno-izložbenog prostora u Udruzi veterana vojne policije u Osijeku.

„U prigodi Dana osječko-baranjske županije došao sam iskazati poštovanje i zahvalnost svima koji su doprinijeli tome da danas možemo uživati u slobodi.“ – rekao je Medved. 

U 2018 godini pripremat će se dokumentacija za projekt Veteranskog centara u Daruvaru te početi s prenamjenama vojnih objekata u Petrinji, Šibeniku i Sinju. U 2017 očekuje se početak radova na prenamjeni dosadašnjeg hotela Mursa koji je u nadležnosti Ministarstva državne imovine, a Osijek bi uskoro mogao dobiti i muzej Domovinskog rata.

Na sastanku s predstavnicima Koordinacije braniteljskih udruga Osječko-baranjske županije ministar Medved je iznio podatak da u Hrvatskoj trenutno ima 442.710  hrvatskih branitelja, od kojih su 82 tisuće bez ikakvog primanja i nezaposleni. Zbog toga je, kao mjera naknade, za nezaposlene branitelje iz proračunskih sredstava ove godine osigurano 150 milijuna kuna. Rekao je i kako je u prva tri mjeseca ove godine riješeno više od 350 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje obitelji stradalnika Domovinskog rata, a do kraja godine planira se stambeno zbrinuti još 550 obitelji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.