Hrvatski radio

Radio Osijek

HPK protiv ukidanja sustava obrane od tuče

03.08.2021.

11:40

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Nakon katastrofalnih nevremena praćenih tučom u više kontinentalnih županija ponovno se aktualizira pitanje ukidanja postojećeg sustava obrane od tuče .

Elementarne su nepogode posljedica klimatskih promjena, a slične ili još razornije, mogu se očekivati i u budućnosti, upozoravaju svakodnevno brojni poljoprivrednici. Član predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore, regije istočna Hrvatska - Antun Vrakić istaknuo je kako u HPK nikada nisu raspravljali o protugradnoj obrani, no kao poljoprivrednik smatra kako je protugradna obrana korisna i učinkovita, jer bi štete od elementarnih nepogoda bila znatno manje, da su rakete bile u funkciji. Stav HPK je da se protugradna obrana morala sačuvati. "Što nama poljoprivrednicima ako nam led uništi usjeve, znači natezanje s osiguravateljskim kućama koje će štetu priznati u postotku koji njima odgovara". Na pitanje kako to da sustav obrane od tuče funkcionira u zemljama poput Španjolske, Njemačke, Austrije, Francuske i Slovenije, Vrakić odgovara: "Zato što su to uređene države u kojima postoji red. Kod nas se ne gleda što je korisnije poljoprivredniku i proizvođaču. Mi osiguravamo svoje usjeve, no to je samo jedna zaštita, a ne očuvanje proizvodnje. Želimo sačuvati proizvodnju, jer nema ništa ljepšega nego kad proizvođač ubire plodove svojega rada i ulaganja". Također ističe: "Zaključak HPK da se ukine protugradna obrana nikada nije donesen. Nije bilo takve odluke!". Antun Vrakić godinama je osiguravao svoje usjeve, no kako mu je prije nekoliko godina led potpuno uništio kukuruz, a osiguravateljska je procjena bila da je ta šteta minimalna, prestao ga je osiguravati. "To je još jedan primjer da osiguranje kultura nije objektivno i realno, nego je proizvoljno!".

Vrakić se osvrnuo i na pitanje smjene aktualnog predsjednika HPK Mladena Jakopovića. "Komora je institucija koja bi trebala zastupati i braniti interese obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnika i malih poduzetnika, no to baš i nije funkciji. Razlog je među ostalim što naš sadašnji predsjednik ima puno obveza i malo se bavi komorom. Nije to dobra situacija. Želimo komoru koja radi u interesu  poljoprivrede i poljoprivrednika. Sad su godišnji odmori, no mi smo aktivni oko izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u kontaktima smo s povjerenstvom za zemljište te s ministricom Marijom Vučković i svim drugim institucijama važnima za njegovo donošenje. Taj Zakon mora biti u interesu proizvođača, onih koji rade i žive od zemlje, koji pune državni proračun.  Izbore u HPK očekujemo svakako do kraja godine, a nakon toga bi ta institucija, koja vodi brigu o proizvođačima i proizvodima, trebala imati veći autoritet i biti više uvažavana u Hrvatskoj".                      

Član predsjedništva HPK, regije istočna Hrvatska Antun Vrakić o ukidanju sustava obrane od tuče

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.