Hrvatski radio

Radio Osijek

HRT-ov dokumentarac o 80 godina Radio Osijeka „Radio su ljudi”

28.05.2023.

22:28

Autor: HRT/Radio Osijek

Osijek

Osijek

Foto: HRT / Radio Osijek

U sklopu središnje proslave 80. rođendana Radio Osijeka u četvrtak, 1. lipnja u 20,30 sati, u Arheološkom će muzeju biti održana  pretpremijerna projekcija HRT-ovog dokumentarnog filma „Radio su ljudi”, snimljenog upravo u povodu te vrijedne obljetnice.


Stari su Esekeri voljeli slušati programe stranih radijskih postaja, Zagreb je već imao svoj radio, pa je i želja Osječana bila ista. Svoj radio prvi put su dobili u lipnju 1943. godine kada je osnovana Krugovalna postaja Osijek, koja je počela s redovnim emitiranjem 1. lipnja te godine. U nove prostore Radio stanica Osijek seli se 1946. godine gdje se nalazi i danas.

 

Zlatne godine Radio Osijeka počele su osnivanjem nekoliko orkestara i audicijama za soliste. Za njihove koncerte iz velikog studija Radio Osijeka tražila se karta više.

U dokumentarnom filmu Radio su ljudi, svojih početaka na Radio Osijeku prisjeća se Vera Svoboda koja je bila među prvim solisticama, a svoj doprinos razvoju radija dao je tada njezin budući suprug Julije Njikoš. Gotovo je nepoznato da je Branko Mihaljević u studiju Radio Osijeka napisao pjesmu za djecu „Zeko i potočić”.


Galerija
Branko Mihaljević, Foto: HRT/Radio Osijek
Antun Nikolić Tuca, Foto: HRT/Radio Osijeik

Svoje prve ozbilnije glazbene korake na Radio Osijeku napravio je Antun Nikolić Tuca, tamburaški virtuoz, ali i rocker koji je zajedno s Krunoslavom Kićom Slabincem osnovao Dinamite. U filmu otkriva kako je nastala „Plavuša”.

Radio Osijek veliku je ulogu imao u Domovinskome ratu, pa je često bio meta. Donosimo prisjećanja svjedoka tog vremena. Tijekom osamdeset godina postojanja HRT Radio Osijek obilježile su mnoge slušane emisije, pa se prisjećamo i njih. No ono što je najvrednije u njegovoj povijest jesu ljudi. Njih oko dvije i pol tisuće dalo je i daje svoj pečat programu omiljenog regionalnog radija.

 

Redateljica i scenaristica: Melita Homa

Snimatelj: Dominik Glavaš

Montažer: Dalibor Homa

Tonski snimatelj i rasvjeta: Robert Kocen

Kolorist: Robert Cecelja

Tonska obrada: Robert Vladimir Stanić

Producentice: Kristina Francišković i Sunčana Hrvatin Kunić


Radio Osijek

Radio Osijek

Foto: Davor Lončarić / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.