Hrvatski radio

Radio Osijek

HRT traži idejno rješenje za spomenik Žarku Kaiću

10.12.2015.

16:07

Autor: HINA/ Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici osječke Umjetničke akademije, Grada Osijeka i Hrvatske radiotelevizije pozivaju stručnjake i umjetnike da se odazovu na javni poziv za idejno kiparsko-arhitektonsko rješenje spomen-obilježja poginulomu snimatelju HRT-a Žarku Kaiću.
Javni poziv traje do 30. siječnja, u ocjenjivačkome sudu bit će i poznati osječki umjetnici i stručnjaci, a odabrani rad nagradit će se s 35 000 kuna.
„Spomen-obilježje stajat će na južnome ulazu u Osijek, na mjestu sadašnjega raskrižja koje nosi ime Žarka Kaića, a vrijedno je milijun i pol kuna”, rekao je zamjenik osječkoga gradonačelnika Denis Ambruš.
„Nije riječ o figurativnome spomeniku, već je to asocijativna priča”, dodala je dekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić Tomić. „Očekuje se instalacija, odgovor na Domovinski rat i senzibilitet onih pogleda današnje umjetnosti, posebno kiparstva i multimedije,  koje ova Akademija primarno želi ponuditi javnosti”, objasnila je dekanica. Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman u videopozivu stručnjacima i umjetnicima istaknuo je kako bi odabrano rješenje trebalo primjereno prenijeti poruku o životu i djelu kolege Žarka Kaića, ali i potaknuti na razmišljanje o njegovoj ostavštini, odnosno značenju koje njegova pogibija ima u kontekstu Domovinskoga rata.


HRT-ov voditelj projekta Milan Bešlić istaknuo je kako će u ocjenjivačkome sudu biti i poznati osječki umjetnici i stručnjaci, a odabrani rad nagradit će se s 35 000 kuna. Ocjenjivački sud odluku će donijeti do kraja veljače, jer cilj je da se spomen obilježje završi i otkrije na dan pogibije Žarka Kaića 28. kolovoza sljedeće godine.
HRT je za ovu namjenu osigurao 1,5 milijuna kuna, dok je Grad Osijek ustupio zemljište za podizanje spomen obilježja, na južnom ulazu u grad, točno na mjestu gdje je Žarko Kaić poginuo.
 "Idejno rješenje spomen-obilježja trebalo bi se temeljiti na činjenici da je snimatelj HRT-a poginuo na radnome zadatku tijekom redovitoga obavljanja svojega posla s kamerom u ruci, snimajući prolazak tenkova kroz osječko naselje Brijest. Ono bi trebalo ponuditi i arhitektonski promišljen pristupni put s odgovarajućom rasvjetom te prikladne sadržaje za oblikovanje užega područja oko spomen-obilježja", kazao je Bešlić.


Gradnja spomen-obilježja Žarku Kaiću potaknuta je uoči iduće godine u kojoj se obilježava 25. obljetnica njegove pogibije. Slično spomen-obilježje Hrvatska radiotelevizija postavila je ove godine na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice za Gordana Lederera,  a namjera je HRT-a primjereno obilježiti mjesta pogibije svih svojih zaposlenika u Domovinskome ratu.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.