Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvati i dalje u vrhu najdebljih europskih nacija

16.03.2023.

14:01

Autor: HRT Radio Osijek

.

.

Foto: HZJZ / HZJZ

16. ožujka obilježava se Dan osviještenosti o debljini – jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice. Tom prigodom razgovarali smo s doc. dr. Silvijom Canecki - Varžić, predstojnicom Klinike za unutarnje bolesti osječkog KBC-a.

- Debljina ne samo da je u vrhu javnozdravstvenih, nego i socio-ekonomskih problema, naglasila dr. Canecki - Varžić, podsjetivši na alarmantne podatke za Hrvatsku: - Na neslavnom smo, prvom mjestu država članica EU po postotku stanovništva s prekomjernom tjelesnom težinom, odnosno debljinom. Prema rezultatima Europske zdravstvene ankete iz 2019. čak 65 naših građanki i građana je pretilo, što je poražavajući podatak. No ono što još više zabrinjava je iznimno visoki postotak djece – oko 35 posto, istaknula je predstojnica Klinike za unutarnje bolesti i pojasnila korake u liječenju : - Potrebna je široka inicijativa na razini cjelokupne društvene zajednice. Ono s čime se možemo ponositi, konkretno u KBC-u Osijek, jest da pružamo mogućnost liječenja debljine kako se to radi u razvijenim, zapadnim zemljama. Od početka, općih mjera, tj. nastojanja promjene životnog stila i promjene prehrane kod bolesnika, udjela fizičke aktivnosti, do drugih opcija poput farmakološkog liječenja (lijekovi) ili kirurške intervencije - barijatrijske kirurgije. Liječenje debljine zahtjeva multidisciplinarni pristup od liječnika obiteljske medicine, niz specijalista, nutricionista, psihologa, psihijatara, ovisno o mjeri do koje je došlo kroz razvitak kliničkih komplikacija, rekla je dr. Canecki - Varžić.


Više poslušajte u razgovoru:

dr. Silvija Canecki - Varžić

.

.

Foto: Eurostat / HZJZ/Eurostat

Hrvatski sabor je u travnju 2017. godine donio odluku o proglašenju „Hrvatskog dana osviještenosti o debljini“ - 16. ožujka, s ciljem posvećivanja prevenciji, dijagnozi i liječenju debljine.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.