Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvati iz Mađarske pomažu obnovu vukovarskog vodotornja

01.07.2016.

01:55

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj organizirala je prikupljanje novca za obnovu vukovarskog vodotornja - simbola hrvatskog zajedništva. Donacija je predana gradonačelniku Ivanu Penavi na svečanosti koju je u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske organizirao Generalni konzulat u Pečuhu.

Dan državnosti Hrvatske u Pečuhu je proslavljen u četvrtak (30. lipnja 2016.) i otvorenjem izložbe Zlatka Price te svetom misom za domovinu u pečuškoj katedrali, a već spomenuti prijem s predajom donacije Vukovaru organizirala je generalna konzulica Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga. Ona je na prigodnoj svečanosti izjavila kako je skromnih 10 tisuća eura u "siromašnoj hrvatskoj zajednici koja živi u Mađarskoj i koja nije dijaspora, a posebice nije bogata dijaspora, nego autohtona manjina, veliko kao da je u pitanju milijun", a dodala je kako visina potpore uopće nije bitna koliko je bitno što se pokazalo da su Hrvati u Mađarskoj i Hrvati u Hrvatskoj jedno. 

Zahvaljujući na donaciji za vukovarski vodotiranj gradonačelnik Ivan Penava izrazio je uvjerenje kako će za godinu do godinu i pol dana vodotoranj u Vukovaru biti otvoren za posjetitelje te da će ga posjećivati i brojni Hrvati iz Mađarske. Dodao je kako je do sada prikupljeno gotovo 5 milijuna kuna za obnovu simbola hrvatskoga zajedništva te da uopće ne sumnja u uspješnost akcije koja je pokazala kako Hrvatskoj ne trebaju podjele i svađe nego zajedništvo i mir.

Akciju za vukovarski vodotoranj pokrenula je Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj čiji je predsjednik Ivan Gugan. Oj je istaknuo kako su tisuće Hrvata iz Mađarske otvorili vrata svojih domova izbjeglicama iz Hrvatske tijekom Domovinskog rata, a svoju su ljubav prema domovini pokazali i sudjelovanjem u akciji koju je pokrenuo herojski grad Vukovar kako bi još jednom pokazali koliko im je stalo do zajedništva svih Hrvata. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.