Hrvatski radio

Radio Osijek

17:14 / 04.06.2022.

Autor: Radio Osijek

Hrvati iz susjednih država na okruglom stolu i smotri folklora u Topolju

Okrugli stol u Topolju

Okrugli stol u Topolju

Foto: HRT / Radio Osijek

Okrugli stol na kojem su o izazovima suživota Hrvata izvan Hrvatske govorili predstavnici Hrvata iz Mađarske, Srbije i Crne Gore održan je u baranjskome mjestu Topolju u organizaciji Osječko-baranjske županije. Raspravljali su o problemima s kojima se suočavaju u svojim zemljama, ali i izrazili zadovoljstvo što se na ovaj način povezuju i razmjenjuju iskustva.

Uz župana Ivana Anušića, na skupu su sudjelovali izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Zdravka Bušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić, državni tajnik za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, saborski zastupnik i načelnik Općine Draž Stipan Šašlin, predstavnici hrvatskih zajednica iz Crne Gore, Adrijan Vuksanović, ministar bez portfelje u Vladi Crne Gore, iz Republike Srbije, Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća i Tomislav Žigmanov, zastupnik u Skupštini Srbije, Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj.

„Moramo reći da je Država u zadnjih šest godina, koliko Vlada Andreja Plenkovića upravlja Republikom Hrvatskom, materijalna sredstva podignula na zavidnu razinu, ali ići ćemo i dalje s ciljem što boljeg očuvanja svega onog po čemu se prepoznaju pripadnici hrvatskoga naroda u Srbiji, Mađarskoj i Crnoj Gori”, istaknuo je na skupu državni tajnik Zvonko Milas koji je podsjetio da Hrvatska ima ustavnu, ali i ljudsku i moralnu obvezu brinuti o Hrvatima izvan Domovine.

A da gotovo 80% sredstava koja na raspolaganju imaju pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji dolazi upravo iz Hrvatske – od Vlade, gradova i županija rekao je čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, zastupnik u srbijanskoj Skupštini Tomislav Žigmanov. „Još uvijek smo dionici države u kojoj biti Hrvat ima najnegativnije oznake, imamo status najomraženije zajednice, ekonomski smo najsiromašniji Hrvati na svijetu i u tom kontekstu podrška i pomoć Republike Hrvatske, ne samo središnjih tijela vlasti nego i regionalnih i lokalnih, od ključne su važnosti za ono što mi postižemo”, rekao je Žigmanov.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative, ministar bez portfelja u crnogorskoj Vladi Adrijan Vuksanović rekao je kako je za Hrvate koji čine manje od jedan posto stanovništva u Crnoj Gori iznimno značajno što imaju političkog predstavnika na najvišoj razini i da će ta činjenica „poduprijeti i osnažiti hrvatsku zajednicu u njezinoj borbi za opstojnost i za kontinuitet svega onog što je značajno za hrvatski identitet u Crnoj Gori”.

A da svog predstavnika u mađarskom parlamentu Hrvati još čekaju, kazao je predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan koji je istaknuo kako bi bilo „korektno i korisno da Hrvati imaju punopravnog zastupnika, kao što ga Mađari imaju u Hrvatskoj”.

Okrugli je stol, kao dio programa Tjedna Osječko-baranjske županije, održan u sklopu obilježavanja 300. obljetnice crkve koju je u Topolju koju je dao izgraditi princ Eugen Savojski u čast pobjede nad Osmanlijama. Nakon skupa bogatu su kulturnu tradiciju predstavili Hrvati iz triju susjednih država na smotri folklora na kojoj su nastupili folklorni ansambli: KUD Tanac Pečuh, HKC Bunjevačko kolo Subotica te HKPD Matija Gubec Tavankut kao i KUD-ovi iz Slavonije, Baranje, Hrvatskog zagorja te Bosne i Hercegovine.

U Topolju, inače, traje manifestacija Baranjski bećarac u sklopu koje je održan Festival tista na kojem su gosti mogli kušati jela kao što su guščji paprikaš s trangcima i lokšicama, perkelt od divljači s valjušcima, grah iz zemljanog lonca, ovčji paprikaš, zavezanci, makem tista, taške, riblji paprikaš s rizancima i druga.

Nedjelja je rezervirana za svetu misu u Topolju, kojom će se obilježiti 300 godina postojanja crkve sv. Petra i Pavla. Svečana misa u nošnjama i uz pratnju tamburaša bit će vrhunac proslave velikog jubileja crkve koja unatoč svojoj burnoj povijesti stoji još od 1722. te nosi i naslov spomenika kulture nulte kategorije. Svetu misu zahvalnicu predvodit će monsinjor Većeslav Tumir, savjetnik Apostolske nuncijature u Japanu.

Organizatori manifestacije su KTM Baranjski bećarac, Osječko-baranjska županija, Općina Draž, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Muzej likovnih umjetnosti uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Grada Belog Manastira.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.