Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatima u Vojvodini diplome za edukaciju o pripremi EU projekata

19.05.2019.

10:17

Autor: Radio Osijek / OBŽ web

foto OBŽ web

foto OBŽ web

Foto: - / -

Osječko-baranjska županija protekle je dvije godine znatno intenzivirala suradnju s Hrvatima u Vojvodini, a ona se osobito ogleda kroz redovite zajedničke sastanke, godišnju materijalnu pomoć u iznosu 220.000 kuna, a odnedavno i pomoć u obliku radionica o EU projektima.

U prosincu prošle godine na sastanku u Bačkom Monoštoru župan Ivan Anušić s predstavnicima je vojvođanskih Hrvata dogovorio da će se za zainteresirane Hrvate iz Vojvodine održati seminar o pripremi i provedbi projekata prema EU standardima, a koje će provoditi stručnjaci Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije. Edukacijski seminar u tri modula je dovršen, a župan je bio u Tavankutu gdje je podijelio diplome za 26 polaznika.

Cilj ovog edukacijskog seminara bio je upoznati polaznike s osnovama pripreme i provedbe projekata prema EU standardima, s posebnim osvrtom na prekograničnu suradnju. S obzirom na velik broj Hrvata u Vojvodini, ovim edukacijskim seminarom otvorena su vrata buduće suradnje i napretka pograničnih područja Baranje i Srijema, kao i diseminacija znanja iz EU fondova.

"Ideja o edukaciji za pisanje projekata Hrvata u Vojvodini došla je već nakon prvih kontakata s vodstvom naše nacionalne manjine ovdje u Vojvodini. Želja nam je naša iskustva i znanja prenijeti na Hrvate koji žele projektima kroz pretpristupne fondove EU razvijati svoje lokalne zajednice. Drago mi je što je interes za radionicu velik i sigurno ćemo, ako se ukaže potreba, edukaciju i ponoviti", kazao je župan Anušić.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov istaknuli su značenje suradnje s Osječko-baranjskom županijom i trud župana Anušića da pomogne poboljšanju njihova položaja.

"Možda je ovo uobičajen korak ili gesta koju je Županija učinila po pitanju edukacije, ali za nas je to nesvakidašnje djelo. U tom smislu, naravno da smo i više nego zahvalni, a poruku župana da imamo pravo osloniti se na Županiju svakako ćemo koristiti", rekao je Žigmanov.

Prilikom podjele diploma, župan je najavio kako će se uskoro organizirati i sljedeći korak, a to je dolazak nekoliko polaznika seminara u Osječko-baranjsku županiju, gdje će u Javnoj ustanovi Županijskoj razvojnoj agenciji izravno od stručnjaka i uz njihovo mentorstvo učiti o prijavama na prekogranične i druge projekte EU fondova.

"Drago mi je što je župan potaknuo ovu inicijativu u pravo vrijeme jer je sad trenutak da naše ljude ovdje pripremimo za korištenje sredstava Europske unije kako bi mogli značajnije koristiti mogućnosti prekogranične suradnje i u budućnosti druge pretpristupne fondove koji će im biti na raspolaganju. Na ovaj će način osnažiti svoje kapacitete kako bi mogli novcem EU razvijati svoje programe, kulturne sadržaje i razvijati turističke potencijale s ciljem cjelokupnog razvoja zajednice" kazao je Tomislav Barbarić, zamjenik ravnatelja JU Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.