Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatska- biciklistički raj s Marijem Zubčićem

18.05.2019.

12:44

Autor: Davor Lončarić

Hrvatska- biciklistički raj s Marijem Zubčićem

Hrvatska- biciklistički raj s Marijem Zubčićem

Foto: - / -

Završena je posljednja, deveta etapa projekta „Hrvatska – biciklistički raj s Marijem Zubčićem". Zabčić je biciklom prešao 1458 kilometara za devet dana, a projekt je završen u Iloku. .

Mario Zubčić, bivši hrvatski mountain bike reprezentativac biciklom je u devet dana povezao četiri krajnje zemljopisne točke Lijepe Naše. Od malih nogu želja mu je na dva kotača obići Hrvatsku, a napokon mu se taj san i ostvario.

"Hrvatska - biciklistički raj s Marijom Zubčićem" projekt je spajanja najjužnije točke - rta Oštro na poluotoku Prevlaka, najzapadnije - rta Lako, u Istri kod Bašanije, najsjevernije, Žabnika u Svetom Martinu na Muri te najistočnije, Rađevca u Iloku. 

Matija Korvin, jedna od najmoćnijih i najbogatijih kraljeva u Europi svog vremena, izabran je za hrvatsko-ugarskog kralja 1458. godine. U to doba još nije imao ni navršenih 15 godina života, no u povijesti ga pamte kao jednog od najomiljenijih hrvatsko-ugarskih kraljeva. 

Upravo je broj 1458, broj kilometara koji je Mario Zubčić prešao s biciklom u zadnjih 9 dana, provevši u prosjeku 6,5 sati na biciklu u danu. Nažalost cilj od 2020 kilometara nije ostvaren no to nitko ne može, niti neće zamjeriti ni MariJu ni njegovom timu, jer su uvjeti na većini etapa bili više za vaterpolo nego za biciklizam. "Nije ga vrijeme štedilo, a kada smo mislili da je kiša u prvoj etapi najgore od vremenskih neprilika par dana kasnije dočekao ga je ledeni Zavižan gdje je priroda pokazala sve svoje čari i kako je moguće da u roku od 12 sati temperatura padne za čak 15 stupnjeva. Sve ovo i ne bi bilo toliko nevjerojatno da se nije radilo o mjesecu svibnju.
Kao što je i puno puta naglašavano cilj ovoga projekta je, uz promociju Hrvatske kao biciklističke destinacije, dizanje svijesti o sigurnosti biciklista na cestama te je upravo zbog toga Mario preskočio neke etape kako ne bi dovodili, dionike cestovnog prometa i samoga biciklista, u opasnost", stoji u priopćenju organizatora tog poduhvata.


Iako ih vrijeme nije poslužilo, uspjeli su prikazati sve čari lijepe naše, od kiše, sunca, bure, juga pa čak i snijega, od mora, brda i dolina. Upravo ova raznolikost je ono što našu Hrvatsku čini posebnom i privlači svake godine sve veći broj turista, te se nadaju kako će svake godine biti i sve više ciklo-turista.
Mario Zubčić nakon finalne etape je izjavio: „I deveta, posljednja etapa je uspješno riješena. Osijek-Našice-Čepin-Đakovo-Vinkovci-Vukovar-Ilok. 229 kilometara. Sve je bilo više nego savršeno. I fizički i psihički sam u puno boljem stanju nego što sam pretpostavljao da ću biti. Umora gotovo da i nema, što je samo dokaz vrhunski odrađenih priprema. Ponosan sam i na sebe, ali i na svih 7 ljudi koji su bili samnom proteklih 9 dana. O svemu tome sutra, prekosutra, kad se sve skupa malo slegne.“
Orghanizatori su uvjereni kako će Mario, nakon što se slegnu dojmovi i glava ohladi, početi planirati novi i uzbudljiviji projekt koji će promovirati Hrvatsku kao biciklističku destinaciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.