Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatska je 25 godina u Vijeću Europe

09.11.2021.

18:18

Autor: Radio Osijek / IF

Hrvatska je 25 godina u Vijeću Europe

Hrvatska je 25 godina u Vijeću Europe

Foto: - / -

Na Pravnom fakultetu u Osijeku održana je tribina na kojoj su sudionici podsjetili na važnost europskih integracija. Gostovali su potpisnik pristupnice VE Mate Granić, državna tajnica za Europu u MVEP-u Andreja Metelko-Zgombić te prvi hrvatski veleposlanik pri VE Vladimir Matek.

Prije 25 godina Hrvatska je odabrala europski put, koji je put mira, stabilnosti, demokracije, vladavine prava, poštivanja temeljnih ljudskih prava i sloboda, što je okrunjeno punopravnim članstvom u Europskoj uniji 2013. godine.
Hrvatska se morala izboriti za svoju samostalnost i međunarodno priznanje. Godine 1992. uspostavili smo prve kontaknte s Vijećem Europe, ali tada nam je cilj bio zaustavljanje rata i mir, prisjetio se bivši potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Mate Granić koji je i potpisao pristupnicu Vijeću Europe. Bilo je to 6. studenog 1996.
Tribina je prigoda da se prisjetimo kako smo ušli u Vijeće Europe, kako smo prihvaćali standarde i konvencije, gradili i sebe i druge. Vijeće Europe pomoglo je Hrvatskoj uskladiti standarde s europskima, oni potiču vladavinu prava i demokraciju, što nam je omogućilo i ulazak u Europsku uniju, rekla je državna tajnica za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić. Istaknula je da vrsni hrvatski stručnjaci svojim znanjem pridonose uspjehu i radu Vijeća Europe čija je glavna tajnica nekadašnja hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.
Naravno da uvijek može puno bolje, pa i kada je funkcioniranje pravosuđa u pitanju, istaknuo je dekan Pravnog fakulteta Tunjica Petrašević, o čemu svjedoči i relativno velik broj tužbi na Europskom sudu za ljudska prava kao instituciji Vijeća Europe. No, zahvaljujući članstvu u Vijeću Europe građani imaju mogućnost ostvariti svoja prava. Mehanizam filtriranja slučajeva pri Europskom sudu za ljuska prava dosta je strog, napominje Petrašević, pa je tek oko 3 posto zahtjeva prihvaćeno i oni uglavnom završavaju presudama u korist građana.

 

Tunjica Petrašević

Mate Granić

Andreja Metelko-Zgombić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.