Hrvatski radio

Radio Osijek

„Hrvatska kakvu trebamo - kako iskoristiti razvojni potencijal Slavonije"

24.11.2021.

15:21

Autor: Radio Osijek

foto:OBŽ

foto:OBŽ

Foto: - / -

Naziv je konferencije održane u Osijeku s ciljem daljnjeg razvoja potencijala istočne Hrvatske, u zajedničkoj organizaciji Večernjeg lista i Osječko-baranjske županije .

Povod okupljanja gospodarstvenika, predstavnika vlasti, razvojnih udruženja, nedavni su pozitivni gospodarski i demografski pokazatelji kako se Slavonija budi, potvrdio je nakon provedenog istraživanja glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić- Željeli smo iz prve ruke čuti dobra iskustva koja mogu biti poticaj za ostanak u Hrvatskoj. Prije nekoliko mjeseci objavili smo tekst koji je na neki način promijenio perspektivu kako se na Slavoniju i Osijek gleda iz Zagreba. Zaključili smo da je IT sektor ovdje u najjačem zamahu, potom, brojke od stotinu djece više rođene 2020. u odnosu na godinu ranije. Tu je i veliki broj poljoprivrednika i poduzetnika koji su pokrenuli biznis i zaključak kako se prvi put u zadnjih godinu dana dnevnici nacionalnih televizija, lokalni mediji i novine ne pune pričama s autobusnih kolodvora, s odlascima ljudi odlaze iz Slavonije, rekao je Klarić.

Osječko-baranjska županija u posljednjih je nekoliko godina uspjela napraviti značajne gospodarske iskorake, podsjetio je župan Ivan Anušić: - Trenutno se na području naše županije razvijaju projekti vrijedni više milijardi kuna od kojih su najznačajniji Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, Gospodarski centar, I. gimnazija, novi lučki terminal za pretovar rasutih tereta, Objedinjeni hitni bolnički prijem te financijski najveći projekt, a to je novi Klinički bolnički centar Osijek. Da bi područje Slavonije i Baranje sa svojim specifičnostima, potencijalima i resursima moglo krenuti još kvalitetnije naprijed, moraju se mijenjati određeni zakonski okviri, koji će omogućiti da sustav, potencijali i okruženje u komu živimo budu iskorišteni na kvalitetniji način, prvenstveno u korist lokalne i regionalne zajednice, kao i u nacionalnom interesu - kazao je župan Anušić i naglasio kako najveći potencijali istoka Hrvatske leže u poljoprivredi.

Na konferenciji je sudjelovala i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak:- U posljednjih šest godina korištenjem EU fondova ugovoreno je 740 projekata poduzetnika, što je izravno rezultiralo s 2000 novih i očuvanjem 11000 radnih mjesta, rekla je Tramišak i najavila koncept planova industrijske tranzicije regije od 2021.-2027.: - Želja nam je jednim sinergijskim pristupom u suradnji s gradovima, županijama i poduzetnicima ići u smjeru stvaranja strateških lanaca vrijednosti. Povezivanja malih, srednjih i velikih proizvođača u smjeru boljeg iskorištavanja sirovina koje nastaju na ovom području. Konkretno, od prerade proizvoda, do stavljanja na tržište i brendiranja. Proces koji će zasigurno pomoći podizanju atraktivnosti ove regije, zaključila je ministrica.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na kojoj su sudjelovali i Marko Pipunić (Žito Osijek), Dajana Mrčela (Saponia, Kandit), Mirko Ervačić (Osatina grupa), Denis Sušac (Mono).

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.