Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatska neće postati prihvatni centar Europe

06.10.2015.

16:24

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatsku je od početka izbjegličke krize ušlo 121,7 tisuća ljudi, od kojih 75 posto izbjeglica iz Sirije. "Hrvatska neće trpjeti posljedice izbjegličke krize, niti će postati prihvatni centar Europe", rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u privremenom prihvatilištu u Opatovcu.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je, komentirajući izjavu njemačkog ministra unutarnjih poslova o mogućem vraćanju izbjeglica u Sloveniju i Hrvatsku, da je Hrvatska pristupom prema izbjeglicama dokazala da je humana i civilizirana država za razliku od država iz kojih izbjeglice dolaze. "Tehnički je to nemoguće izvesti jer prije toga morate otići u neke druge europske zemlje, koje još uvijek nisu Grčka. Prvo trebate u Austriju i Mađarsku, pa tek onda možete doći do Hrvatske, ali dogovor već postoji", rekao je Ostojić dodajući kako je Hrvatska i dalje spremna prihvatiti 1650 ljudi, prema planu koji je EU dogovorio oko relokacije izbjeglica iz Sirije.
Prihvatni centar u Opatovcu, u koji već više od dvadeset dana neprestano stižu izbjeglice na putu do zapadnoeuropskih zemalja, posjetili su veleposlanici Kanade, Japana, Irske, Švedske i Slovenije koji su se upoznali s funkcioniranjem centra i tamošnjih službi, kao i uvjetima u kojima u šatorskom naselju borave izbjeglice.
Djecu u prihvatnom centru posjetom su razveselili klaunovi doktori, članovi udruge "Crveni nosevi", koja humorom pruža psihosocijalnu podršku ljudima koji su bolesni i pate.
Ostojić u Zagrebu razgovarao s povjerenikom Avramopoulosom
Europska je unija Hrvatskoj odobrila pomoć u iznosu od 70 milijuna eura koja će biti iskorištena za migracijska i sigurnosna pitanja, te dodatnih 120 milijuna eura za popravljanje infrastukture potrebne za provedbu i ulazak u schengenski sporazum. 
U razgovoru s ministrom Ostojićem u Zagrebu europski je povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos je istaknuo kako zatvaranje granica nije rješenje i da je jedini trajni način rješavanja krize zajednički pristup svih država na principu solidarnosti i odgovornosti. "Europa se mora bolje organizirati u čuvanju granica, zbrinjavanju izbjeglica, ali i vraćanju ilegalnih ekonomskih migranata"rekao je Avramopoulos. Na kraju je naglasio da Hrvatska mora surađivati sa Srbijom i ostalim susjednim zemljama, jer da se kriza može riješti jedino zajedničkim naporima svih zemalja.
Ostojić je naglasio da će unatoč krizi Hrvatska podnijeti svoj dio tereta, ali da se problem mora riješavati financijskom i svakom drugom podrškom izbjegličkim centrima u Turskoj, Jordanu i Libanonu te strogom kontrolom granica između Grčke i Turske u kojoj će sudjelovati i hrvatska policija. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.