Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatska odlučuje: predsjednik ili predsjednica

11.01.2015.

10:40

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Aktualni predsjednik ili prva predsjednica na čelu države, odlučit će danas nešto manje od 3,8 milijuna hrvatskih birača u drugom krugu. Riječ je o šestim predsjedničkim izborima od stjecanja neovisnosti. Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, njih 6. 260, otvorena su u 7, a zatvaraju se u 19 sati. U izbornoj noći budite uz Radio Osijek - objavljujemo prve izlazne ankete već u vijestima u 19 sati, a nastavak utrke za Pantovčak pratimo u posebnoj emisiji iz zagrebačkog studija od 19,20.

"Sve funkcionira, ni od policije nema dojava o eventualnim problemima, odnosno kršenju javnog reda i mira", rekao je Hini član DIP-a Davor Orlović

Potporu za petogodišnji mandat, u drugom izbornom krugu, traže aktualni predsjednik Ivo Josipović i HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović.
Osim u Hrvatskoj, predsjednički izbori provest će se u još 50 država, pet manje nego 2009. godine. Smanjen je i broj biračkih mjesta u inozemstvu, s 250 na 92. Glasovati se može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. 
Aktualni predsjednički izbori rekordni su po broju promatrača, bit će ih gotovo 22.000, najviše u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa. U izbornoj administraciji, dakle u biračkim odborima i izbornim povjerenstvima, bit će angažirano gotovo 41.500 osoba.
Državno izborno povjerenstvo pozvalo je biračice i birače da izađu na izbore i glasuju. "Izbor predsjednika Republike izbor je osobe koja će idućih pet godina predstavljati i zastupati Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu te bitno utjecati na političke i druge prilike u zemlji, a posebice na njezino demokratsko ozračje. Takva velika odgovornost, koju ima dužnost predsjednika Republike, zahtjeva i odgovornost birača izaći na izbore i glasovati", poručuje DIP. 
U prvom krugu izbora, 28. prosinca prošle godine, natjecalo se četvero kandidata - Josipović, Grabar Kitarović, Milan Kujundžić (kandidat Saveza za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid ). U prvom krugu Ivo Josipović dobio je 38,46 posto glasova a Kolinda Grabar-Kitarović 37,22 posto glasova.
U drugom će pobjediti kandidat koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.