Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatska policija spasila četvoricu migranata

04.02.2020.

14:41

Autor: Davor Lončarić

foto: MUP

foto: MUP

Foto: - / -

Hrvatska policija spasila je danas živote četvero migranata, a o opasnom pokušaju prelaska odmah je obavijestila i graničnu policiju Republike Srbije, pripćila je Policijska uprava osječko-baranjska...

Prilikom redovnog obilaska područja službenim plovilom na Dunavu, policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir  danas su prijepodne tri kilometra sjeverno od Batine čuli dozivanje u pomoć na stranom jeziku. Ubrzo su u hladnom Dunavu uočili nekoliko osoba koje plutaju po rijeci, držeći se za pomagala. Policijski su im službenici odmah pritekli u pomoć, a kada su se približili, vidjeli su četvoricu muškaraca koji se na gumenim zračnicama kotača bore sa strujama Dunava, pokušavajući doći do obale Republike Hrvatske.

Policijski službenici  izvukli su muškarce iz vode te ih smjestili na policijsko plovilo. Primijetili su kako se radi o četvorici migranata u dobi od 30-ak godina, koji su pokušali prijeći rijeku Dunav iz Srbije.

Muškarci su bili umorni, iznemogli i pothlađeni te su ih policijski službenici utoplili, pružili im prvu pomoć i pozvali Hitnu medicinsku pomoć. Zajedno sa spašenim muškarcima plovilom su došli do službenog veza za policijska plovila na Zelenom Otoku u Baranji i čekali dolazak djelatnika Hitne medicinske pomoći. Za to su im vrijeme policijski službenici dali deke i suhu odjeću kojom su raspolagali te im pripremili tople napitke i hranu kako bi se ugrijali.

Djelatnici Hitne medicinske pomoći pregledali su spašene osobe i pružili im liječničku pomoć. Utvrdili su da muškarci nisu ozlijeđeni te da su zdravi, ali pothlađeni.

Nakon što su se oporavili, migranti su prevezeni u prostorije Postaje granične policije Beli Manastir, gdje je u tijeku utvrđivanje njihovog identiteta te daljnje postupanje sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu.

O ovom po život opasnom pokušaju nezakonitog prelazaka rijeke Dunav u zimskim uvjetima odmah je obaviještena i granična policija Republike Srbije kako bi prevenirala ovakve pokušaje, obzirom na stvarnu opasnost po život tih ljudi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.