Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatska traga za 1589 svojih državljana

15.07.2015.

20:16

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svaka žrtva zaslužuje mjesto počivališta, rekao je ministar branitelja Predrag Matić na tribini posvećenoj traženju nestalih osoba tijekom Domovinskog rata održanoj u Tenji.

"Želimo svima poručiti da svaka majka jednako plače i da žrtva nema u tom smislu vjeru, nacionalnost i porijeklo", rekao je ministar Predrag Matić te dodao kako je ponosan da su upravo udruge, koje se bave pitanjem rješavanja nestalih osoba, spremne sjesti za stol. Zahvalio je katoličkoj i pravoslavnoj crkvi na velikoj potpori u procesu traženja nestalih osoba kako bi se smanjila bol i neizvjesnost, koja traje četvrt stoljeća. Svjestan je da tu brojku nikada neće svesti na nulu, ali čine sve da je smanje na najmanju moguću mjeru jer su to ovi ljudi zaslužili.
Hoće li biti novih sastanaka s nadležnim tijelima Vlade Republike Srbije kako bi se došlo do novih saznanja o nestalim osobama, ministar Matić je rekao kako je to trajna dužnost hrvatske Vlade, ministarstva vanjskih poslova, ali i uprave za zatočene i nestale koji neprestano rade na tome. "Akcije koje provodimo i kad ljudima pokazujemo da s jednakim intenzitetom tražimo sve nestale žrtve pridonijet će i doprijeti do glava onih za koje s pravom vjerujemo da imaju još neke podatke koje nam mogu dati. Prvenstveno se to misli na bivšu JNA koja je to, koliko god to čudno zvučalo, profesionalno radila svoj posao da nam daju protokole kako bi pronašli nestale osobe. Hrvatska strana daje sve podatke koje ima i s jednakim intenzitetom tražimo sve naše nestale državljane i želimo ovu brojku od 1589 smanjiti", naglasio je ministar branitelja Predrag Matić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.