Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatska volontira, zavolontiraj se!

22.05.2017.

10:12

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas počinje manifestacija koja će i ove godine okupiti brojne pojedince i organizacije, a sve u cilju promocije i razvoja volonterstva u Hrvatskoj. U Slavoniji i Baranji prijavljene su 44 volonterske aktivnosti.

Hrvatska mreža volonterskih centara, dio koje je i osječki Volonterski centar, organizira manifestaciju Hrvatska volontira kojoj je cilj potaknuti što veći broj građana, organizacija i institucija iz cijele Hrvatske na volontiranje u različitim društveno korisnim aktivnostima.

Ove godine manifestacija se održava od 22. do 27. svibnja, u 55 hrvatskih gradova, dok će mnogobrojni volonteri sudjelovati u različitim volonterskim aktivnostima kako bi svojim doprinosom potaknuli izgradnju sretnije i bolje zajednice. Hrvatska volontira održava se od četvrtka do subote u sinergiji s Danima otvorenih vrata udruga, u organizaciji Vladinog Ureda za udruge te Festivalom Gledaj (u)druge (u četvrtak u podne na osječkom Trgu slobode), kako bi ukazali na brojne koristi koje udruge donose svojim korisnicima i zajednicama u kojima djeluju.

Ovogodišnju kampanju vežu uz aktualne događaje, vođeni izrekom nepoznatog autora koji kaže: „Volontiranje je demokracija na djelu. Na izborima obično biraš jedanput godišnje, a volontirajući svaki dan biraš zajednicu u kakvoj želiš živjeti“, pa je tema ove, sedme po redu, manifestacije Volontiraj! – biraj zajednicu u kakvoj želiš živjeti.

Posebno žele povećati svijest građana o važnosti njihove uloge u zajednici te promovirati vrijednosti i doprinos koje volontiranje ima na razvoj demokracije i aktivnog građanstva. U modernom društvu volonterski angažman potiče se i vrednuje kao jedan od ključnih pokretača razvoja i oblikovanja demokratskih promjena i stabilnog društvenog okruženja. Fenomen volontiranja čini nas osjetljivijima za drugo i drugačije i snažnijima u opredjeljenju za kreiranje promjena u društvu, humanizam i održivi razvoj društva.

Ovogodišnjom manifestacijom žele podsjetiti koliko volontiranje donosi svakom pojedincu, zajednici u kojoj živi, a time i društvu u cjelini. Volonteri nisu samo pomagači, oni su i pokretači i nositelji pozitivnih promjena. Volontiranje je pravo svakog pojedinca da svojim angažmanom sudjeluje u stvaranju zajednice u kakvoj želi živjeti.

Podsjećamo da je Hrvatska volontira 2016., u šest dana održavanja, okupila 3699 volontera koji su kroz 275 volonterskih akcija, na području cijele Hrvatske, društvu poklonili ukupno 18250 sati. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.