Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatski branitelji u Domovinskom ratu i danas

26.05.2017.

12:52

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu obilježavanja 26. obljetnice Oružanih snaga Republike Hrvatske, u Osijeku je održan okrugli stol o braniteljima Slavonije i Baranje u Domovinskom ratu i danas na kojem se, uz svjedočanstva o ratnom putu sudionika skupa, govorilo i o tome kako aktivno uključiti branitelje u razvoj društva.

Okruglo stol organiziralo je Hrvatsko društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije uz potporu suorganizatora– Udruge 106. brigade ZNG RH, Udruge veterana 3. gbr. “KUNEˮ, Policijske udruge branitelja Baranje, HVIDRA-e Osječko-baranjske županije, Udruge branitelja Hrvatskih željeznica Osječko-baranjske županije i Udruge HOS-a Osječko-baranjske županije.

Središnja je tema skupa bila kako branitelje na margini društva uključiti u razvoj društva i zaustaviti negativne trendove. Predstavljene su inicijative i projekti Udruge 106. brigade: imenovanje Južne obilaznice memorijalnom cestom 106. brigade, uređenje Spomen parka Kraljice Mira, u suradnji s UHDDR-om Sveti Rok uređenje Rosinjače- mjesta na kojem je 5. prisinca 1991. poginulo 16 branitelja te proglašenje 5. prosinca Danom branitelja grada Osijeka.     

"Svjedoci vremena: Hrvatski branitelji Slavonije i Baranje u Domovnskom ratu i danas" projekt je u kojemu su suradnici Agencija za odgoj i obrazovanje i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, a odvija se pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice, Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.