Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatski Caritas pomaže Turskoj i Siriji

08.02.2023.

13:56

Autor: Ana Mitar Šimić

Pomoć Turskoj i Siriji

Pomoć Turskoj i Siriji

Foto: Hrvatski Caritas / Hrvatski Caritas

Hrvatski Caritas koordinirat će s Caritasom Europa i Caritasom Internationalis svoje aktivnosti usmjeravanja prikupljane novčane pomoći putem mreže Caritasa u Turskoj i Siriji. 

Nakon što je u ponedjeljak 6. veljače 2023. u 4.17 sati ujutro u okrugu Pazarcık u Kahramanmaraşu u jugoistočnoj Turskoj snažan potres magnitude 7.9 prouzročio velika razaranja i ljudske žrtve, u Turskoj su najteže pogođeni Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman i Malatya. Zračne luke i glavne ceste u jugoistočnom području Anadolije su zatvorene, a većina bolnica neupotrebljiva. Škole i javni prostori zatvoreni su u cijeloj zemlji. 

U okviru Turskog plana za odgovor na katastrofe proglašena je 4. razina i sve grupe za katastrofe su se okupile u njihovim pokrajinama u AFAD centru Predsjedništva. U 13.34 sati, Orhan Tatar, generalni direktor AFAD-a za smanjenje rizika od potresa, objavio je da je došlo i do drugog potresa magnitude 7,6 u okrugu Elbistan, pokrajina Kahramanmaraş. 


Turski Caritas je u kontaktu s timom za žurne situacije Caritasa Europa i Caritasa Internationalis, koji će obavijestiti Konfederaciju o daljnjem razvoju događaja. 


Ravnatelj Hrvatskog Caritasa Fra Tomislav Glavnik  rekao je kako su u direktnom kontaktu s Turskim Caritasom te da u dogovoru s njima prikupljaju financijsku pomoć koja je u ovim trenucima najbrža i najpotrebnija.  Fra Glavnik dodaje kako je u procesu dogovor hrvatskih biskupa oko iznosa financijske pomoći koja će direktno ići od njih za Tursku i Siriju, a uz financijsku pomoć organizirat će se i humanitarni konvoj higijenskim potrepštinama i prehrambenim namirnicama. 


Financijsku pomoć zainteresirani mogu poslati putem IBAN računa Hrvatskog Caritasa ili putem donacijskog broja 060 90 10, a sve informacije mogu se pronaći na službenoj WEB STRANICI Hrvatskog Caritasa. 


Više o pružanju pomoći Hrvatskog Caritasa poslušajte u izjavi ravnatelja Fra Tomislava Glavnika.

Izjava Fra Tomislava Glavnika

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.