Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatski jezik u računalnom jezikoslovlju

15.02.2019.

17:45

Autor: Željko Kovačević

foto Ž. Kovačević

foto Ž. Kovačević

Foto: - / -

Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku i Odjel za matematiku organizatori su dvodnevnoga znanstvenog skupa posvećenom računalnom jezikoslovlju na kojem se raspravlja o poziciji hrvatskog jezika u području računalnoga jezikoslovlja i njegovoj obradi.

Mogućnost sintaktičke i semantičke analize na računalnim korpusima hrvatskih tekstova predstavlja važan korak za daljnji razvoj strojnog prevođenja hrvatskog jezika, detekcije plagijata, utvrđivanje autorstva, razvijanje pismenog izražavanja te poučavanje jezika stranim državljanima. Adris zaklada i Sveučilište J.J. Strossmayera podržali su stogauljučivanje hrvatskog jesika u svjetski jezikoslovni oblak LLOD (http://linguistic-lod.org/llod-cloud) te u Oxford Dictionaries (http://www.oxforddictionaries.com).

Na skupu će se raspravljati o približavanju jezikoslovnih i informatičko - matematičkih stručnjaka na razvoju računalnog i matematičkogmodela jezika kroz jedinstveni okvir.

"Suvremeni riječnici se baziraju na korpusima, u njima su tekstovi različitih stilova pa je lako moguće da i neke nestandardne riječi, kompjutorski izrazi, završe u riječnicima. Mislim da je prošlo i ono vijeme izbjegavanja i protjerivanja bilo kakvih "izama" koji nisu domaćega podrijetla. Jako je važno da oni koji uče i poučavaju taj jezik da znaju kada koji leksik, u kojoj komunikacijskoj situaciji upotrijebiti. Sve je to sastavni dio Hrvatskoga jezika, samo se valja znati služiti svakom riječju u danom kontekstu." - rekla je profesorica Blaženka Martinović, voditeljica Katedre za jezik, Filozofskog fakulteta u Puli.    

foto Ž. Kovačević

foto Ž. Kovačević

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.