Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatski kvalifikacijski okvir na studiju poljoprivrede

16.09.2016.

12:20

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Unaprijediti kvalitetu obrazovanja i primijeniti Hrvatski kvalifikacijski okvir u preddiplomskim sveučilišnim studijima poljoprivrede -cilj je projekta osječkog Poljoprivrednog fakulteta .

Temelj je to za veću mobilnost i lakše zapošljavanje, čulo se među ostalim na završnom predstavljanju projekta koji s gotovo tri milijuna kuna financira Europska unija.

Poljoprivredni fakultet u Osijeku atraktivan je brojnim studentima pa se upisne kvote brzo popune. Možda će zanimanje biti i veće kad se počne primjenjivati Hrvatski kvalifikacijski okvir. Voditelj projekta, prof.dr.Krunoslav Zmaić: "Upravo kroz ovaj će se projekt ti staandardi zanimanja naći u nacionalnoj klasifikaciji zanimanja, što će studentima omogućiti puno veću mobilnost i zapošljivost na domaćem i euroskom tržištu rada". 
Ankete poslodavaca pokazale su da bi studenti čak 46 posto znanja trebali stjecati kroz praksu. Dosada je studentska praksa bilo relativno malo zastupljena, a praktično znanje, nakon završenog fakulteta, manjkavo. Zamjerku su imali i vodeći ljudi poljoprivrednih sektora po županijama. Andrija Matić, dugogodišnji je pročelnik Upravnog Odjela za poljoprivredu Vukovarsko srijemske županije: "Ne možemo biti zadovoljni s kadrovima koji završavaju poljoprivredne fakultete. Na neki način mislim da idu za starim znanjima, starim modelima i klišejima, a ovdje imamo proeuropska nastojanja i kunemo se u poljoprivredu koja je gospodarski i okolišno vrijedna".   
Studijski će se programi mijenjati u tom smjeru. Posebno će se vrednovati terenska nastava, rekao je profesor Zmaić: "Studentima će na taj način biti pristupačne i sve druge mogućnosti koje imaju preko Erasmusa i drugih projekata mobilnosti. Kroz izvođenje stručne prakse studenti si mogu osigurati znanja važna za nastavak rada". 

Na osječkom Poljoprivrednom fakultetu uvode se dva nova studijska programa: poljoprivredna tehnika i tehnologija i zaštita okoliša i održiva poljoprivreda.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.