Hrvatski radio

Radio Osijek

Hrvatski župani - Nismo čudnovati kljunaši

01.07.2016.

14:25

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Nismo uhljebi, ni čudnovati kljunaši, već s malo novaca koje dobijemo iz državne blagajne obavljamo golem dio posla koje je država prebacila na lokalnu samoupravu!“ – poručili su iz Osijeka s posljednje sjednice članovi Hrvatske zajednice županija.

Župani dvadeset hrvatskih županija spremni su prihvatiti reforme koje bi županijske uprave učinile još efikasnijim, no i posljednji prijedlog po njima je samo kozmetički. Slavonske županije, rekorderi u povlačenju sredstava iz Europske unije i kreatori velikih projekata, s promjenama koje se nude iz Zagreba, ne mogu pomoći svojim građanima. Predsjednik HZŽ šibensko-kninski župan Goran Pauk izjavio je kako je ministrica uprave Dubravka Jurlina-Alibegović predstavila prijedlog reforme, no da bi umjesto prijednoga koji bi donijeli sitne pomake trebalo donijeti poreznu reformu. Reforma treba utvrditi i teritorijalni ustroj zemlje te provesti decentralizaciju, jer je Hrvatska najcentraliziranija država u Euorpi -rekao je Pauk. Pauk drži i da su županije "pogođene", ali kako ima prostora za kvalitetniji i učinovitiji rad. I Koprivničko-križevački župan Darko Koren misli kako su reforme, koje predlaže Ministarstvo, "kozmetičke i u suštini ništa ne mijenjaju". Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić ocjenio je sastanak "gubitkom vremena". Na sastanku Zajednice županija raspravljalo se i o problemima u poljoprivredi. Šišljagić je rekao kako nitko, za poljoprivredu i prehrambenu industriju, nije predložio sustavna rješenja kako bi se olakšala proizvodnja obiteljskim poljoprivednim gospodarstvima te da su u fokusu uvijek velike tvrtke. To je u konačnici dovelo do kaotičnog stanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda, velikog uvoza hrane, propadanja farmi i velikog iseljavanja ljudi iz istočne Hrvatske - rekao je Šišljagić. Regionalni ustroj Hrvatske, drže u HZŽ-u, doprinio bi još većoj podjeli u Hrvatskoj, a da je više, manje pokazuje i podatak kako Ministarstvo poljoprivrede sa svojim agencijama zapošljava oko 2 tisuće djelatnika. Toliko ih ima u svih 20 županija. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.