Hrvatski radio

Radio Osijek

12:23 / 07.03.2017.

Autor: Ksenija Zelenić

Hrvatskoj nedostaje 4000 liječnika specijalista

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, do sada, u posljednje 3 i pol godine, Hrvatsku je napustilo 525 liječnika u prosječnoj životnoj dobi od 37 godina. Hrvatskoj nedostaje 4000 liječnika specijalista.

Iz KBC-a Osijek u posljednjih godinu dana otišlo je 27 liječnika. Predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. Trpimir Goluža kaže kako razlozi odlaska nisu samo financijske prirode. Liječnici u Hrvatskoj nisu zaštićeni, mnogi su preopterećeni, a posebno izražavaju nezadovoljstvo zbog nemogućnosti daljnjeg napredovanja u struci.

Nedostatak kadrova pridonosi i velikom broju prekovremenih sati zbog čega liječnici završavanju pred sudovima,kaže dr. Goluža i ističe primjer KBC - Osijek gdje je u tijeku nekoliko sudskih postupaka protiv voditelja pojedinih ustrojstvenih jedinica zbog prekovremenih sati. Liječnici u Hrvatskoj imaju pravo na 180 prekovremenih sati godišnje. Mnogi tu satnicu zbog nemogućnosti organiziranja posla, posebno, kirurških djelatnosti, premaše već u prvom tromjesečju u godini i završe na sudu. 
Hrvatskoj trenutačno nedostaje 4000 liječnika specijalista. Hrvatska Liječnika Komora pozvala je stoga Vladu da poduzme mjere koje bi motivirale liječnike da ostanu u Hrvatskoj. Nude i rješenje kroz poticajne mjere u kojima trebaju sudjelovati država i lokalna politika.
Činjenica kako Hrvatska nije dovoljno konkurentna za kvalitetne liječnike iz vana, može nas i plašiti jer se postavlja pitanje budućeg liječenja u Hrvatskoj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.