Hrvatski radio

Radio Osijek

HSP AS iz Iloka poručio: "S HDZ-om do pobjede"

09.07.2016.

16:22

Autor: Hina / Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

HSP dr. Ante Starčević priprema se za prijevremene parlamentarne izbore kao da će na njih izaći samostalno, iako je primarni cilj stranke dovršiti pregovore s HDZ-om s kojim u koaliciji namjerava odnijeti izbornu pobjedu.

HSP AS održao je u subotu u Iloku zajedničku sjednicu Predsjedništva, stranačkih Odbora te Glavnog stana stranke, na kojoj je donesena Deklaracija o političkom djelovanju stranke s ciljem očuvanja nacionalnog jedinstva. Predsjednik HSP AS Ivan Tepeš nakon sastanka je napomenuo kako su započeli s predizbornim pripremama: "Za izbore se pripremamo kao da na njih samostalno izlazimo, iako nam je cilj uspješno dovršiti započete pregovore s HDZ-om. Oni će biti nastavljeni nakon što HDZ završi svoje unutarstranačke aktivnosti", rekao je Tepeš i naglasio kako će stranka buduće političko djelovanje usmjeriti ka demografskoj obnovi Hrvatske, sprječavanju odlaska mladih iz Hrvatske, reguliranju socijalnih prava građana koji žive na rubu ili ispod ruba životne egzistencije te gospodarskom napretku.

Glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić istaknuo je kako je HSP AS otvoren za predizborne razgovore sa svim političkim opcijama koje su svjetonazorski bliske nauku Ante Starčevića: "Naš svjetonazor je ostao isti i ponosni smo na kratko sudjelovanje u vlasti kao dio Domoljubne koalicije, te smo spremni ponovno biti dio vlasti. Politika Domoljubne koalicije počivala je na nauku Franje Tuđmana, Stjepana Radića i Ante Starčevića, a oni kojima je na srcu učenje Stjepana Radića nikad se neće okrenuti SDP-u", rekao je misleći na HSS-ovo napuštanje Domoljubne koalicije i priklanjanje SDP-u: "Beljak se ponašao kao politička prostitucija. Mislim da neće proći niti dan, a Hrg će prema nama povući cijelu jednu garnituru HSS-ovaca nezadovoljnih okretanjem prema SDP-u", poručio je.  Opovrgnuo je medijske napise da je HSP AS napustilo 1500 članova zadarske županijske stranačke organizacije, rekavši kako stranku nije nitko napusti već je ona dala "otpusno pismo" 38 članova koji pripadaju "jednoj interesnoj skupini".

Na zajedničkoj sjednici proširenog Predsjedništva stranke, svih stranačkih Odbora te Glavnog stana HSP AS usvojena je Deklaracija o političkom djelovanju HSP AS s ciljem očuvanja nacionalnog jedinstva s 14 točaka u kojima se, između ostaloga, izražava želja za suradnjom sa svim strankama koje ne dovode u pitanje samostalnost i suverenitet Hrvatske. Buduće djelovanje stranka će zasnivati na toleranciji, dijalogu i međusobnom uvažavanju, dok ideje o tzv. građanskom ratu u Hrvatskoj najoštrije osuđuje i smatraju ih pogubnima za očuvanje nacionalnog jedinstva.  U HSP AS smatraju kako je demografska obnova strateški prioritet državotvorne hrvatske politike. Također se zalažu za ravnomjerni gospodarski razvoj, zaustavljanje devastacije ruralnih područja i osiromašenja građana te shodno tome inzistiraju da se "Hrvatska odrekne prakse koja je nepoznata u ostatku EU, a koja je dovela do masovne blokade računa građana i pravnih osoba". Sustav socijalne skrbi mora biti pravedan i polaziti od socijalnog cenzusa dok zdravstvena skrb mora biti dostupna svima, ističu i HSP AS i dodaju da hrvatska vanjska politika mora biti okrenuta prema srednjoeuropskim integracijama te se nikada ne smije dopustiti da vanjska politika diktira unutarnju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.