Hrvatski radio

Radio Osijek

HSP: nadležnost srbijanskih tijela derogira hrvatski suverenitet

21.04.2013.

13:45

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku kako je nedavno otkriće masovne grobnice u Sotinu razlog da se ponovno upozori na neprihvatljivost bilo kakve nadležnosti srbijanskih državnih i sudbenih tijela nad događajima koji su se zbili u Hrvatskoj.

Na konferenciji za novinare Srb je kazao kako se nakon tog otkrića ponovno čuju pozivi na zajedničku istragu sa srbijanskim nadležnim tijelima, što je, smatra, nedopustivo i neprihvatljivo i ne može dobro završiti za Hrvatsku.

Znam da će zagovornici takve politike reći kako je najvažnije da počinitelji budu osuđeni, ali dopuštanjem nadležnosti srbijanskim tijelima za događanja u Hrvatskoj derogira se hrvatski državni suverenitet, poručio je Srb.

Ocijenio je kako hrvatska državna tijela trebaju provesti sve istrage te zatražiti izručenje odgovornih od srbijanskih sudova, a ne "srbijaskim sudovima davati priliku da se u Hrvatskoj ponašaju kao da su na svome".

Srb je izrazio nezadoljstvo izvješćivanjem hrvatskih javnih medija koji su, kako drži, u odnosu na bombaški napad u Bostonu, o nedavno bačenoj bombi u Zagrebu i sedam ranjenih osoba, izvješćivali periferno i uz potpuno ignoriranje hrvatske politike. Ocijenio je kako, unatoč činjenici da to nije prva bomba u Zagrebu, informativni mediji tome ne daju dovoljan prostor te da se državni vrh o tome mora očitovati, a ne ignorirati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.