Hrvatski radio

Radio Osijek

HSS OBŽ: "Teško je biti zaposlenica u trgovačkom lancu u Hrvatskoj"

08.07.2016.

12:22

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Položaj i uvjeti rada žene kao radne snage u trgovačkim lancima od 2008. godine se pogoršavaju, a najveći problem su mizerne plaće koje jedva mogu osigurati egzistencijalni minimum .

"Budući da je u trgovačkim radnjama koje se bave trgovinom na malo u Republici Hrvatskoj zaposleno čak oko 95 tisuća djelatnika, od kojih veliku većinu čine žene, ovaj problem zahvaća veliki dio zaposlenih u Hrvatskoj i trenutno je aktualniji nego ikad prije. Uvjeti rada i plaće u većim trgovačkim centrima u stalnom su silaznom trendu već više od deset godina, a odnedavno su se spustili na razinu koja ne zadovoljava ni najniže standarde vezane za ljudsko dostojanstvo", rekao je Krunoslav Pavlović, predsjednik Stručnog vijeća HSS-a Osječko-baranjske županije.

"Plaće su u većini trgovačkih centara ispod razine koja osigurava golu egzistenciju, bolje rečeno mizerne su. Prekovremeni sati se ne plaćaju, djelatnici čak nemaju pravo ni na kompenzaciju prekovremenih sati slobodnim danima. Ponekad se dogodi da neki djelatnik radi 10 dana uzastopce. Uvjeti rada vrlo su loši. Pojedine poslovnice nemaju riješen problem grijanja i klimatizacije, te se tako prodavači tijekom ljeta 'kuhaju', a tijekom zimskih mjeseci smrzavaju. Prisutan je konzistentan 'mobbing' poslovođa i ostalih nadređenih osoba s višim funkcijama. Odgovornost za poslovne uspjehe i neuspjehe prebacuje se na prodavače i blagajnike. Djelatne osobe osjećaju stalan pritisak i nelagodu na radnom mjestu. Neki trgovački lanci indirektno traže od svojih zaposlenika da dio ionako 'mršave' plaće troše u matičnoj tvrtki. Svim se sredstvima pokušava spriječiti sindikalno organiziranje. U zadnje se vrijeme maksimalno iskorištava radna snaga zaposlena preko studentskih servisa, i to zato jer su tako doprinosi manji.
Koja rješenja u trenutnim okolnostima možemo predložiti? Kao prvo, mislimo da se obavezno treba zabraniti rad nedjeljom. Eventualno se može dopustiti rad nekih manjih trgovina na malo i onih koje su u sklopu tržnica, i to samo u prijepodnevnim satima. Potrebno je ojačati pravnu i inu zaštitu prodavača i blagajnika. U slučaju otkaza ili vidnog kršenja ljudskih prava na radnom mjestu, uputno je osigurati besplatnu pravnu pomoć za ugrožene osobe. Rad državnog inspektorata treba biti još aktivniji i dosljedniji, a bilo bi dobro da s inspektorima u nadzor idu i predstavnici civilnog društva. Naši savjeti uključuju i poticanje učlanjenja u sindikate. Ljude se mora pokrenuti i konačno im izbiti strah od državnog i paradržavnog aparata, strah koji hrvatskom čovjeku ne da mira još od vremena 'prve i druge Jugoslavije', zaključio je Pavlović.


 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.